hypotheek

Uiteraard kun je niet zomaar een hypotheek krijgen, daar zijn eisen aan verbonden. Die eisen zijn tegenwoordig een stuk strenger dan 10 jaar geleden, dus er is vaak onduidelijkheid wat die eisen dan precies zijn. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Verschillende afwegingen maken voor de juiste hypotheek

Mensen kijken vaak alleen naar de voordeligste hypotheekrente als ze een hypotheek willen gaan afsluiten, maar dit is niet het enige waar je naar moet kijken. Zo tellen zaken als voortijdig aflossen, aflossingstermijnen, etc. ook zeker mee in de afweging welke hypotheek je moet nemen.

Twee eisen waar je aan moet voldoen

Eigenlijk zijn er twee eisen waar je aan moet voldoen als je een hypotheek wil krijgen: je moet voldoende inkomen hebben voor het bedrag dat je wil lenen. Daarnaast moet de hypotheek passen bij de woning die je op het oog hebt.

Zekerheid voor de hypotheekverstrekker

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste lening die je in je leven gaat afsluiten en daarnaast de langstlopende, de meeste hypotheken worden namelijk over een periode van 25 tot 30 jaar terug betaald. Doordat het zo’n lange periode betreft wil de hypotheekverstrekker er zo zeker mogelijk van zijn dat je de lening ook kunt terugbetalen gedurende die periode. Daarom wordt er een maximale hypotheek berekend gebaseerd op je inkomen, of op het gezamenlijke inkomen van jou en je partner. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van de grootte van de lening en je inkomen. Grofweg mag je ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor de totale hypotheek.

Hoe wordt het inkomen verdiend?

De hypotheekverstrekker kijkt niet alleen naar de hoogte van je inkomen, maar ook naar hoe dat inkomen wordt verdiend. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een bestendig inkomen en een niet bestendig inkomen. Bij een bestendig inkomen kun je met grote zekerheid zeggen dat dit minimaal hetzelfde zal blijven in de toekomst en brengt dus weinig risico met zich mee, dit geldt bijvoorbeeld voor een vast contract. Een niet bestendig inkomen is dat van bijvoorbeeld een ZZP-er, waarbij het niet zeker is of het inkomen gelijk zal blijven.

Eventuele schulden tellen ook mee

Naast je inkomen wordt er ook gekeken naar je schulden. Als je namelijk maandelijks een vast bedrag moet betalen door een schuld, zoals een studieschuld, is er minder geld om aan een hypotheek te besteden. Ook een creditcardschuld kann hiertoe behoren.

Hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning

De andere eis waar de hypotheekverstrekker naar kijkt is dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan je woning waard is. Dit is zodat, indien je de hypotheek niet meer kunt betalen, de woning door de hypotheekverstrekker opgeëist kan worden en die moet dan natuurlijk wel het geld opbrengen dat geleend is.