duurzame keuken

Er zijn een aantal ruimtes in huis waar flink op de energiekosten bespaard kan worden. Denk hierbij aan de woonkamer, maar zeker ook aan de keuken. Dit zijn beide ruimtes waar veel apparatuur gebruikt wordt. Zeker de keuken is een energieslurper, omdat hier veel apparaten aanwezig zijn die energie verbruiken. Denk aan de koelkast, de vriezer, de oven, de airfryer, friteuse, keukenlampen, de gas plaat of inductiekookplaat, et cetera. Door een aantal ingrepen kun je het energieverbruik, met name in de keuken, aanzienlijk reduceren. Hoe je dat doet? Met onderstaande vijf handige tips en trucs begin je direct met het besparen op je energieverbruik!

1. Ga voor voordelige energie

Veel woningeigenaren beseffen zich niet dat er vrijwel altijd wel een energieleverancier te vinden is die lagere tarieven levert dan de huidige aanbieder. Energie vergelijken is een goede manier om de voor jou voordeligste deal te scoren. Easyswitch berekent snel welke leverancier voor jou het voordeligste is, zodat je kunt overstappen en snel kunt besparen. Ook kun je energie vergelijken zakelijk, om te besparen op de bedrijfskosten wanneer je een eigen onderneming hebt. Hiermee kun je de kosten al snel een stuk verlagen. 

2. Pas je kookstijl aan

Het energieverbruik in de keuken terugbrengen? Dat kun je in de tweede plaats doen door je kookstijl aan te passen. Veel mensen koken met pannen zonder deksel erop. Door het deksel op de pannen te laten, blijft de warmte in de pan en is het eten sneller gaar. Door een deksel te gebruiken, kun je twee tot drie keer zoveel energie besparen.

3. Let op het soort pannen dat je gebruikt

Verder is het aan te raden om een of meer snelkookpannen aan te schaffen, als je in de keuken het energieverbruik wilt terugbrengen. Dit type pannen bespaart tot 70 procent energie in vergelijking met een standaard pan. Let er verder op dat je het beste gebruik kunt maken van kleine pannen. Het duurt namelijk langer om grotere pannen op temperatuur te krijgen. En kook je regelmatig eieren? Doe dan niet teveel water in de pan om ze aan de kook te brengen. Hoe minder water je gebruikt, hoe sneller het water kookt. En dat scheelt een hoop energie!

4. Gebruik led verlichting in de keuken

Een van de grotere energieverbruikers in keukens, is de verlichting. In veel keuken zijn, naast de basisverlichting, ook spotjes en aanrecht verlichting aanwezig. Door standaard te kiezen voor energievriendelijke led-lampen, kun je het energieverbruik behoorlijk verlagen.

5. Gebruik je oven en  koelkast op een slimme manier

Veel mensen gebruik zonder na te denken hun oven of magnetron om ingevroren voedsel te ontdooien. Natuurlijk kost dat energie. Door het eten een dag eerder uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten, kun je dit veel voordeliger ontdooien. Een bijkomend voordeel is dat de koelkast daardoor gratis wat koeler wordt en het energieverbruik van de koeler daardoor ook afneemt. Probeer verder zoveel mogelijk gebruik te maken van de heteluchtfunctie van je oven. De heteluchtfunctie van de oven leidt al snel tot zo’n 20 procent minder energieverbruik dan de normale ovenstand. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!