veilige keuken

Keukens zijn vaak  de spil van het huishouden bij veel mensen, maar veiligheid in de keuken is van vitaal belang omdat het een plek kan zijn die gevaarlijk is. Of je nu een liefhebber bent van bakken en koken, en dus veel tijd in de keuken doorbrengt, of iemand die niet veel tijd in de keuken doorbrengt, deze veiligheidstips voor de keuken zijn nuttig om verwondingen bij jou en je gezin te helpen voorkomen.

Houd kinderen en huisdieren weg

Sommige kinderen vinden het leuk om ouders te helpen in de keuken, maar je moet ze leren om uit de buurt te blijven als dat nodig is en afstand te houden van hete apparaten die nog niet zijn afgekoeld zoals de oven. Bovendien zijn huisdieren rond je voeten of op de vloer een struikelgevaar, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze ook op afstand worden gehouden.

Geen stress in de keuken

Haast hebben in de keuken is bijna een garantie voor ongelukken. Een belangrijke veiligheidstip in de keuken is om voorzichtig te zijn en de tijd te nemen bij het snijden van voedsel en het verplaatsen van potten en (hete) pannen.

Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op

Het is gemakkelijk om iets in de keuken te morsen als je aan het multitasken Om de veiligheid in de keuken te waarborgen, is het van cruciaal belang dat je water, vet of olie onmiddellijk opruimt, voordat iemand uitglijdt en zichzelf bezeert. Bovendien geeft voedsel dat in de oven is gemorst en niet is schoongemaakt, het voedsel een onaangename smaak van rook en houtskool, wat onhygiënisch is en ziekte kan veroorzaken.

Houd je oven schoon

Je oven schoon houden is dus een goede veiligheidstip, want als voedsel op je oven wordt gemorst en niet wordt schoongemaakt, kan het verbranden en in brand vliegen. Bovendien, als de oven vuil is, zal deze vaak zwarte rook produceren, wat zeer gevaarlijk kan zijn voor jou en je gezin.

Leer hoe je messen gebruikt

Zorg ervoor dat je jezelf leert hoe je voedsel op de juiste manier snijdt en hakt met messen, zodat je jezelf niet verwondt.

Controleer of je oven en andere keukenapparatuur zijn uitgeschakeld

Als je je oven en andere keukenapparatuur aan laat staan, kan dit brandgevaar opleveren of huisdieren en kinderen verwonden als ze deze aanraken. Controleer dus of deze allemaal zijn uitgeschakeld als je ze niet meer gebruikt om de veiligheid in de keuken te vergroten.

Bewaar een EHBO-doos in de keuken

Een EHBO-doos is niet alleen belangrijk voor de badkamer, maar zorg er ook voor dat je er een bij de hand hebt in de keuken. Deze moet gaas, brandzalf, schaar en het telefoonnummer van artsen en nabijgelegen ziekenhuizen bevatten.

Maak je keuken schoon

Een veiligheidstip voor de keuken die de moeite waard is om te onthouden, is om de keuken zo vaak mogelijk schoon te maken, om te voorkomen dat bacteriën en ziektekiemen zich kunnen verspreiden.

Zorg ervoor dat het brandalarm werkt

Volgens de brandweer heb je twee keer zoveel kans op een dodelijke brand in huis als je geen rookmelder hebt. Het overgrote deel van de branden ontstaat in de keuken, dus vergeet niet regelmatig de batterij van de rookmelder te controleren en die brandmelder eens in de 10 jaar te vervangen.

We hopen dat bovenstaande veiligheidstips voor de keuken je zullen helpen waakzamer te zijn, zodat je de veiligheid van zowel jou als je gezin kunt waarborgen.