woonkamer uitstraling

De woonkamer is een plek waar je veel tijd doorbrengt. Het is de ruimte waar je ontspant, tv kijkt, leest en samen met je gezin of vrienden geniet van gezelligheid. Het is dus belangrijk dat de woonkamer er mooi en gezellig uitziet. Maar wat als je niet tevreden bent met de huidige inrichting van de woonkamer? Geen zorgen, met deze 5 tips geef je jouw woonkamer binnen een handomdraai een make over.

Verander de indeling van de meubels

De indeling van de meubels in de woonkamer kan een groot verschil maken in de uitstraling van de ruimte. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat de woonkamer te vol staat, kun je ervoor kiezen om een aantal meubels weg te halen of te vervangen door kleinere exemplaren. Ook kun je de meubels anders neerzetten, bijvoorbeeld door de bank tegen de muur te plaatsen in plaats van in het midden van de ruimte. 

Naast het aanpassen van de indeling, kan je ook wat aandacht besteden aan de meubels zelf. Soms is meubels opvullen nodig wanneer deze erg veel zijn gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de meubels niet meer doorgezakt zijn en dat ze dus weer fijn te gebruiken zijn. Tijdens het veranderen van de indeling kan je er ook achter komen dat bepaalde meubels beschadigd zijn, de meubels repareren is dan wel aan te raden. En tijdens een make over is dat het perfecte moment. 

Voeg nieuwe accessoires toe

Accessoires kunnen een grote invloed hebben op de uitstraling van de woonkamer. Door nieuwe kussens, een vloerkleed of gordijnen toe te voegen, geef je de ruimte een frisse look. Kies accessoires in een kleur die past bij de rest van de inrichting, of ga juist voor een opvallend accent. Ook kun je ervoor kiezen om persoonlijke items toe te voegen, zoals foto’s of kunstwerken. Verder kan je ook rondkijken voor functionele accessoires, zoals een stretch bankhoes om de bank te beschermen tegen viezigheid. Naast de beschermende functie, ziet dit er ook netjes uit. 

Verf de muren

Een andere manier om de woonkamer een make over te geven, is door de muren te verven. Kies een kleur die past bij de rest van de inrichting, of ga juist voor een opvallende kleur die de ruimte een nieuwe sfeer geeft. Vergeet niet om de juiste verf te kiezen voor de betreffende muur. Zo zijn er verfsoorten die geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, maar ook verf die geschikt is voor muren met oneffenheden.

Vernieuw de verlichting

Verlichting kan een groot verschil maken in de uitstraling van de woonkamer. Door nieuwe lampen toe te voegen of de bestaande verlichting te vervangen, krijgt de ruimte een nieuwe sfeer. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende hanglamp boven de eettafel, of voor een staande lamp naast de bank. Ook kun je ervoor kiezen om dimmers te installeren, zodat je de verlichting kan aanpassen aan de gewenste sfeer.