Waarom goed schuren zo belangrijk is en hoe je dit doet

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt van eerdere doe-het-zelf projecten dat schuren vaak een heel belangrijk onderdeel van het proces is. We hebben daarom dit artikel samengesteld waarin wordt uitgelegd waarom schuren nuttig is, welke verschillen er zijn tussen verschillende soorten schuurapparatuur zoals schuurpapier of schuursponzen en hoe je de juiste kiest. We hebben ook enkele tips toegevoegd die je helpen beslissen welk apparaat het meest geschikt is voor jouw project.

Waarom is schuren zo belangrijk?

Als je aan schuren denkt, is hout waarschijnlijk het eerste materiaal dat in je opkomt. Houtschuren verwijdert oude verf of lak en bereidt het oppervlak voor op schilderen of lakken. Door metaal te schuren, kun je roest verwijderen en tegelijkertijd het uiterlijk van het metaal verbeteren.

Welke schuurtechniek moet ik gebruiken voor mijn object?

De juiste schuurtechniek hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken. Bedenk ook in welke staat het materiaal zich bevindt bij aanvang van het project: is het bijvoorbeeld een oude kast die je wilt opknappen? Of wil je gewoon de afgezaagde randen van een stuk hout schuren om splinters te verwijderen? Er is een breed scala aan verschillende schuurmethoden en korrelgroottes schuurpapier die je kunt gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen. Afhankelijk van de grootte van het object kun je beslissen of je een schuurmachine wilt gebruiken of met de hand wilt schuren.

Grof schuren/verwijderen van materiaal

Wanneer je veel materiaal wilt verwijderen, wordt dit grof schuren genoemd. Dit is vaak de eerste stap bij het opknappen van een item zoals een oude kast bijvoorbeeld. Voor dit soort projecten moet je grof schuurpapier (korrel 40 tot 60) gebruiken. Grof schuren verwijdert oude verf of lak.

Voorbereiding van het materiaal

Als je gewoon een klein laagje wilt wegschuren of een item wilt voorbereiden voor de volgende fase van een doe-het-zelf-project, zou schuurpapier met korrelgrootte 80 tot 120 geschikt moeten zijn. Door dit type schuurpapier te gebruiken, worden eventuele oneffenheden weggewerkt en worden eventuele sporen van grof schuren verwijderd.

Fijnschuren

Gebruik fijnschuren om sporen van eerder schuren te verwijderen en om het materiaal ultraglad te maken. Met schuurpapier korrel 180 kun je de vezels van het oppervlak verwijderen en het materiaal voorbereiden op beitsen of lakken.

Tussen de verflagen door schuren geeft het beste resultaat. Om dit te doen, schuur je het materiaal opnieuw na het aanbrengen van de eerste laag en zorg je ervoor dat de verf volledig droog is voordat je begint. Hiervoor kun je het beste schuurpapier korrel 240 gebruiken.

Polijsten

Voor het beste resultaat moet je het materiaal polijsten nadat je het hebt geschuurd. Gebruik hiervoor een polijstvilt of polijstspons en wrijf hiermee over het fijn geschuurde materiaal.

Welke soorten schuurapparatuur zijn er?

Je kunt onderscheid maken tussen verschillende soorten schuurapparatuur door naar hun korrel en het basismateriaal te kijken. Je moet een geschikte combinatie van schuurapparatuur kiezen op basis van het eindresultaat dat u zoekt.

Waarom goed schuren zo belangrijk is

Wat geeft de korrel van een schuurpapier aan?

De korrel verwijst naar hoe grof of fijn een stuk schuurpapier is. Over het algemeen geldt: hoe hoger de korrel, hoe fijner het schuurpapier en hoe fijner het eindresultaat. Schuurpapier wordt meestal verdeeld in maten die 20 tot 30 punten uit elkaar liggen, dus de volgende maat vanaf 60 is bijvoorbeeld ongeveer korrel 80.

Een grove korrel betekent dat de korrel van het schuurpapier onregelmatig en ongelijk verdeeld is. Het eindresultaat zal minder glad zijn, maar door een grove korrel te gebruiken, kun je meer materiaal verwijderen bij het schuren. Een fijnere korrel betekent dat het schuurpapier gelijkmatiger is en een schoner resultaat geeft. Deze korrel soort verwijdert minder materiaal maar laat geen diepe krassen achter in het materiaal.

Vuistregel voor juiste korrel

Schakel nooit over op schuurpapier dat meer dan één maat groter is dan het papier dat je eerder hebt gebruikt. Als je bijvoorbeeld in het begin schuurpapier met korrel 80 gebruikt, moet je niet overschakelen op schuurpapier met korrel 180 om het materiaal een gladdere afwerking te geven. Het is beter om eerst over te schakelen op schuurpapier met korrel 120 voordat je overgaat op een fijnere korrel.

Zoals de naam al doet vermoeden, is papier het meest voorkomende materiaal voor schuurapparatuur en is verkrijgbaar in grove tot fijne korrels. Het is geschikt voor alle soorten schuren, van grof tot fijn schuren. Sommige soorten schuurpapier zijn ontworpen om op schuurmachines te worden bevestigd en hebben gaatjes waarmee je het zaagsel onderweg kunt opzuigen. Andere soorten schuurpapier zijn verkrijgbaar als vellen om met de hand te gebruiken of om een ​​schuurblok te wikkelen.

Sommige soorten schuurapparatuur hebben een stoffen basislaag die zeer duurzaam en robuust is, waardoor deze minder snel scheurt tijdens gebruik!