De tien beste metgezellen voor basilicum

Basilicum is een absolute zegen om in de tuin te hebben, dus het is logisch dat je de kans op een goede oogst wilt vergroten. Samen met de juiste buren van de basilicum planten kan je oogst verhogen en je planten gezonder dan ooit houden. Laten we eens kijken naar die gezelschap planten die je kunt gebruiken om e basilicumoogst te vergroten.

Perfecte omstandigheden voor het kweken van basilicum zijn zes tot acht uur zonlicht per dag en de pH van de grond moet tussen 6,0 en 7,5 zijn. De grond moet ook lekker vochtig en vrij doorlatend zijn. Zanderige, droge grond zorgt ervoor dat de basilicum gestrest raakt. Basilicum heeft warmte nodig om te gedijen, dus plant hem pas laat in de lente en houd de basilicum goed bewaterd. Dan hier 1o planten die zorgen voor een gezondere basilicumplant!

Tomaten

Basilicum en tomaten zijn waarschijnlijk de meest perfecte combinatie. Waar je een van beide planten ook plaatst, de andere zal goed gedijen en gelukkig zijn. Plant basilicum als bodembedekker tussen de tomatenplanten rijen. Basilicum produceert een intens aroma dat hoornwormen van tomaten haten en zullen vermijden. In ruil daarvoor houden tomatenplanten de grond gezond en in een toestand waarin basilicum gedijt. Plant zoveel basilicum als er rond je tomatenplanten past.

Bieten

Plant eerst de bieten, zodat tegen de tijd dat je basilicum zaait, de bieten de jonge planten schaduw geven. Vlooien kevers zijn dol op basilicum, maar worden verjaagd door bieten. Basilicum zal ongedierte van de bieten afstoten, vooral als je de bieten omringt met basilicumplanten als een verdedigingsring.

Paprika’s

Paprika, chili pepers, zoete pepers: zelfs de heetste pepercultivars trekken ongedierte aan dat ze opeet, vooral als de vrucht jong is. Planten met basilicum heeft twee doelen. Basilicum werkt als een natuurlijk afweermiddel voor veel van die plagen, waardoor je minder hoeft te sproeien, en basilicum verbetert de smaak van paprika’s, vooral de zoete variëteiten.

10 beste metgezellen voor basilicum

Bieslook

Het mooie van bieslook is dat het niet veel ruimte innemen en weinig onderhoud vergt. Bieslook geeft een aroma af dat veel ongedierte afstoot, waaronder de altijd aanwezige bladluis. Het planten van bieslook bij basilicum stimuleert de essentiële olie in de basilicumplant, waardoor er meer geur en smaak ontstaat. De hogere basilicum geeft bieslook schaduw.

Rozemarijn

Plant nieuwe basilicum rond je meerjarige rozemarijn kruiden. Beide planten geven aroma’s af die veel ongedierte afstoten. Bestaande rozemarijn heeft diepe wortels in vergelijking met de meer ondiepe wortels van basilicum, zodat ze geen water of voedingsstoffen van elkaar stelen. Als je aan het einde van het seizoen de basilicum verwijdert, verstoor je de winterharde rozemarijn wortels niet. Laat wat basilicum naar zaad gaan en in de juiste omgeving zal het zichzelf zaaien voor het volgende seizoen.

Knoflook

Basilicum stoot van nature veel ongedierte af, maar kan soms overweldigd raken. Als het hittestress heeft, de grond een gebrek aan voedingsstoffen heeft, of er zijn gewoon te veel plagen in één seizoen, dan kan het een beetje hulp nodig hebben. Probeer basilicum met knoflook te planten om dit soort problemen te voorkomen. Knoflook stoot veel ongedierte af dat wordt aangetrokken door basilicum, zoals bladluizen en spint mijten.

tien beste metgezellen voor basilicum

Sla

Als je aan een zomertuin denkt, denk je meestal aan tomaten, basilicum en sla. Als je voorzichtig bent, kun je voorkomen dat de sla wild groeit en het is een perfecte aanvulling op basilicum. Basilicum verbetert de smaak van sla en helpt ongedierte zoals slakken te voorkomen, die worden aangetrokken door de slabladeren.

Druiven

Dit lijkt misschien een vreemde combinatie en je wilt misschien geen druiven in je moestuin planten, maar je kunt basilicum onder je wijnstokken planten. Dit werkt vooral goed als je een opstelling van het type voedselbos hebt. De basilicum is een geweldige plant voor onder de wijnstok, en tegelijkertijd zorgt de geur ervoor dat veel ongedierte de druiven niet kan vinden. De wijnstok geeft een beetje schaduw aan de basilicum op het heetst van de dag. Geef goed water en de diepe wijnstok wortels zullen makkelijk hun deel krijgen.

Aardappelen

Plant basilicum binnen een tot twee rijen van je aardappelen. Probeer aan beide kanten een rij basilicum op een rij van de aardappelen te hebben. Basilicum helpt de smaak van aardappelen te verhogen en verdrijft ernstige aardappelplagen. Japanse kevers en andere kevers houden niet van basilicum, en de geur van basilicum helpt om ze weg te houden, of in ieder geval om het aantal tot een minimum te beperken.

De 10 beste metgezellen voor basilicum

Kamille

Kamille is goed voor de bodem, en voor alle planten die het in de buurt heeft, vanwege de heilzame stoffen die de plant afgeeft. Dit verbetert zowel de kwaliteit als de smaak van basilicum. Kamille is geliefd bij nuttige bestuivers en insecten die op basilicumplagen zoals bladluizen jagen.