buitenbeits

De juiste kleur verf kopen kan al moeilijk zijn, of dit nu voor binnen of voor buiten is. De juiste kleur beits uitkiezen is nog vele malen moeilijker. Het komt vaak voor dat mensen een kleur kiezen voor transparante beits en teleurgesteld zijn als ze de beits aanbrengen. Ineens ziet het hout er veel lichter of juist donkerder. In de pot zit wel degelijk de gekozen kleur, maar hoe kan het dat het hout er dan toch anders uitziet? De reden is simpel: transparante, dus niet-dekkende beits laat de kleur van het hout door. Het resultaat is dus altijd een mengvorm van de houtkleur en de beitskleur. Vandaar dat we je helpen en erop wijzen waar je op moet letten bij het uitkiezen van buitenbeits kleuren.

Zorg dat je meteen de juiste beits kiest

Een ander resultaat krijgen dan je verwacht is natuurlijk niet leuk, zeker niet als het geld en tijd heeft gekost. Dat kun je je na het lezen van dit artikel allemaal besparen. Wie meteen de goede kleur aanbrengt, kan het hout vele jaren zorgeloos en zonder bijkomende kosten gebruiken.

De kleur hout bepaalt mede het resultaat

Realiseren dat de kleur van hout mee bepaalt hoe de beits uitpakt, is een eerste stap. Denk eraan als je de kleuren gaat uitzoeken. Een gemiddeld paarse beits zal bijvoorbeeld op een nagenoeg blanke ondergrond nogal roze uitvallen. Kies in dit voorbeeld beter voor de meest donkere tint paars.

Verschillende lagen beits

Iets anders wat meespeelt, is het aantal lagen beits. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur. Bij sommige beitsen is één laag op zich voldoende om het hout te beschermen. Breng echter twee of drie lagen aan, als de kleur veel dichter bij het voorbeeld op de kleurenkaart uit moet komen. Om esthetische redenen kan een extra laag dus voordelen hebben.

Win advies in

Daarnaast is het verstandig om advies in te winnen. Er zijn tegenwoordig veel experts, die allemaal veel ervaring hebben met hout beitsen. Twijfel je over een kleur, vraag dan zeker om advies, anders doe je misschien al het werk voor niets. Elke situatie is namelijk anders. Heb je vragen over het kiezen van de juiste kleur, beits of houtverf , schroom dan niet om advies in te winnen. Er zijn veel bedrijven met jarenlange ervaring met hout, beits, impregneer en houtverf. Profiteer van die kennis, want het uitkiezen van de juiste beits is niet altijd even makkelijk!