blokhut

Tot 10 jaar geleden hadden blokhutten nog een behoorlijk Anton Pieck gehalte, of waande je je al snel in de Alpen. Tegenwoordig is dat echter totaal anders en zijn blokhutten verkrijgbaar in allerlei stijlen, vormen en maten. Niet voor niets dat je ze steeds vaker in Nederlandse tuinen aantreft.

Wat is een blokhut?

Een blokhut bestaat uit massieve (vuren) houten balken die op elkaar worden gestapeld. Hierdoor ontstaan wanden die isolerend erg goed werken. In de zomer bewaren zij de koelte bewaren en in de winter de warmte. Door hoe de balken overlappend in elke hoek op elkaar worden gestapeld, ontstaat er een massieve constructie. Hierdoor zie je deze vaak aan de buitenkant uitsteken. Het verschil met een tuinhuis is dat die juist vanuit een houtskelet worden gebouwd, waarna de wanden met planken worden gedicht.

Een kantoor in je blokhut

Afhankelijk van de tuin en de afmeting van de blokhut zijn de mogelijkheden enorm en divers en bij leveranciers als blokhuttenoutlet.nl kijk je je ogen uit. Al gauw zul je misschien de mogelijkheden voor jouw tuin zien. En wat te denken van een werkplek? De kantoor blokhut is bij veel zzp’ers, die beschikken over een eigen tuin, populair. Het kantoor is dan gescheiden van het huis en biedt natuurlijk rust, waar men geconcentreerd kan werken zonder kinderen die het werken bemoeilijken. Het is dikwijls ook een beter alternatief als boven op een zolderkamer waar het vaak warm is.

Een blokhut als mantelzorgwoning

Blokhutten kunnen ook de functie van een mantelzorgwoning krijgen. Sinds enkele jaren is er geen bouwvergunning meer nodig als er een aantoonbare mantelzorg relatie bestaat. De blokhut mag niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een blokhut kan ook een goed alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer, waar mensen vaak in trekken bij een grote verbouwing. 

Het onderhoud van een blokhut

Uiteraard moet een blokhut wel onderhouden worden. Door de massieve balken valt dit mee, maar aan de buitenkant zijn zij natuurlijk onderhevig aan regen, zon, vorst, etc. Het hangt natuurlijk ook erg af van de positionering van de hut. Staat hij midden in de zon, of juist op een vochtige plek? Zorg hoe dan ook dat je regelmatig de buitenkant verft of, wat de meeste mensen doen om de typische sfeer te krijgen, beitsen, waarbij je de nerven van het hout goed blijft zien. Vaak is transparante beits het mooiste, omdat dit de oorspronkelijke uitstraling van het hout behoudt.