hout composiet schutting

De afgelopen jaren is composiet enorm populair geworden om te gebruiken voor tuinomheiningen. Een schutting van composiet vereist namelijk weinig onderhoud. Composiet is een combinatie van natuurlijk als onnatuurlijk materiaal, maar heeft wel, deels, een natuurlijke uitstraling.

Hout kunststof composiet

Hout kunststof composiet bestaat uit een mix van houtvezels en kunststof (polyethyleen). De houtvezels zijn meestal afkomstig uit de parketindustrie of meubelindustrie. Het is restmateriaal dat tijdens de productie van laminaat, parket of meubelen ontstaat. De mix van houtstof en kunststof noemt men Hout Kunststof Composiet, ook wel HKC genoemd. De Engelse benaming is Wood Plastic Composite (WPC).

Bamboo Plastic Composite

Voor schuttingen in BPC (Bamboo Plastic Composite) gebruikt men in plaats van houtvezel bamboevezels. BPC schermen zijn kwalitatief gezien beter dan WPC schermen omdat de bamboevezels in het materiaal het composiet harder en steviger maken. Bamboe als grondstof is echter duurder dan houtstof, en dus zijn BPC schuttingen duurder dan WPC schuttingen.

Plaats de composiet schermen tussen palen

Zoals veel soorten schuttingen, wordt ook een composiet scherm tussen palen geplaatst. De palen kunnen gemaakt zijn van aluminium of van hardhout. Aluminium palen worden om esthetische redenen vaak gecombineerd met donker gekleurde schuttingen. Hardhouten palen gebruikt men vaker in combinatie met (rood)bruin gekleurde composiet schermen. De palen worden met behulp van paalpunten in de grond verankerd of met speciale beugels op een harde ondergrond (steen, beton, hout). Bij het afhangen van de schermen gebruikt men altijd speciaal beslag dat de krimp- en uitzet spanningen in het composiet kan opvangen. Hiermee wordt voorkomen dat de schermen krom gaan trekken in de zon.

Weinig onderhoud

Een schutting van composiet heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft deze niet, net als hout, te beitsen of oliën en het materiaal verkleurt bijna niet door de zon die erop schijnt. Naast het feit dat het materiaal goed tegen de zon kann, kann het ook erg goed tegen vocht. Composiet zal door dat vocht namelijk niet gaan schimmelen of rotten, wat een erg fijne eigenschap is in een land als Nederland.

Recycle baar

Een andere reden waarom steeds meer mensen kiezen voor composiet is omdat het een recyclebaar materiaal is, waardoor het erg past in de hedendaagse tijd waarin duurzaamheid een belangrijk begrip is. Dus als composiet wordt verwijderd kan het verwerkt worden tot nieuwe platen.

De invloeden van temperatuur verschillen

Het enige waar je op moet letten als je een schutting van composiet gaat plaatsen is het feit dat sommige soorten composiet van wat mindere kwaliteit zijn, waardoor ze door de invloeden van temperatuur kunnen krimpen of uitzetten. Met composiet van een hoge kwaliteit heb je hier bijna geen last van, maar je kunt het makkelijk opvangen door deze met speciaal beslag vast te maken. Op die manier hebben de elementen geen invloed op het materiaal.