douchebak

 Als je op zoek gaat naar een douchebak, zul je erachter komen dat dat nogal wat verschillen in bestaan. Hieronder worden de meest gebruikte materialen en formaten voor je op een rijtje gezet, waardoor je in de toekomst de keuze voor de juiste douchebak voor jou beter kunt maken.

De verschillende materialen

De meest voorkomende materialen waar douchebakken tegenwoordig van worden gemaakt zijn acryl, geëmailleerd staal, composiet of keramiek (porselein). Elk materiaal heeft zijn specifiek voor- en nadelen, looks en prijs. 

Een douchebak van acryl

Acryl is een soort kunststof. Het is een erg sterk, en daarnaast een licht materiaal. Het grote voordeel van acryl is de prijs. Daarnaast is het materiaal sterk isolerend waardoor het warm aanvoelt aan je voeten als je de douche instapt. Acryl heeft van nature een antislip werking. Het materiaal is echter wel gevoeliger voor krassen dan bijvoorbeeld geëmailleerd staal of keramiek. Het kan scheuren bij hoge puntbelasting. Wanneer de douche enkele jaren intensief gebruikt wordt, zal het acryl al snel dof worden.

Een douchebak van geëmailleerd staal

Geëmailleerd staal is krasvast, onbuigzaam en sterk. Het materiaal is afgewerkt met een toplaag van keramisch materiaal (email). De douchebak zal iets kouder aanvoelen dan acryl door een lagere isolatiegraad. Hou rekening met het feit dat stukjes email kunnen afbreken wanneer er een hard object van grote hoogte op valt. Bij een douchebak in staal moet je dus opletten wanneer je een schaar, scheermesje of nagelknipper gebruikt.

Een douchebak van composiet

Composiet douchebakken zijn gemiddeld driemaal zo sterk als acryl. Composiet bestaat meestal uit een mengsel van polyesterhars en natuursteen maar er zijn ook andere combinaties mogelijk. Het is een hard en vormvast materiaal. Het is erg geschikt voor vlakke douchebakken, voor inloopdouches maar ook voor vrijstaande douchebakken of standaard douchebakken. Het materiaal is wel duurder dan acryl en metaal.

Inloopdouche

Er zijn eigenlijk geen opstaande randen bij een inloopdouche, waardoor die douche erg makkelijk toegankelijk is. Speciaal voor inloopdouches zijn er uiterst decoratieve vlakke, rechthoekige douchebakken in de handel. Ze zijn voorzien van het nodig afschot waardoor een goede afwatering is gegarandeerd. De afbakening van een vlakke douchebak kan gebeuren met wanden van veiligheidsglas. Het plaatsen van een vlakke inbouw douchebak ten behoeve van een inloopdouche vergt aardig wat expertise. De douchebak moet immers gelijk komen te liggen met de vloerpas en moet dus ingewerkt worden in de chape. Bij een nieuwbouwwoning kun je hier bij de constructie van de vloeropbouw al rekening mee houden en is montage in feite niet zo ingewikkeld. Bij een bestaande douche zal de vloer echter uitgekapt (of juist verhoogd) moeten worden zodat er genoeg ruimte is.