huis duurzaam maken

De twee meest gehoorde woorden van 2020 zijn ongetwijfeld Covid en duurzaamheid. De eerste laten we voor wat het is, daar gaat het al genoeg over, maar op laatst genoemde gaan we graag wat dieper in. Duurzaamheid is namelijk niet alleen positief voor het milieu, maar dat kan het ook zijn voor onze portemonnee. We zien ook dat steeds meer mensen in en rond het huis actief aan de slag gaan met duurzaamheid. Zo hebben steeds meer mensen een laadpaal thuis om hun elektrische auto op te laden. Wat kunnen we naast zo’n laadpaal echter nog meer thuis doen om duurzamer te leven?

Zorg voor een goede isolatie

Een van de belangrijkste zaken in het huis die je kunt verduurzamen is de energie. Zeker bij oudere woningen gaat er namelijk een hoop energie verloren door slechte isolatie. Een goede isolatie is dan ook erg belangrijk om de warmte binnen te houden, en de energierekening laag. Met een goede isolatie verbetert het energielabel, wat ook weer gunstig is wanneer je het huis in de toekomst wil verkopen. Een bijkomend voordeel van een goede isolatie is dat andere energiebesparende maatregelen zo ook goed tot hun recht komen omdat de temperatuur in de woning beter is geregeld. Hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie.

Kostenpost

Bij oudere woningen moet je mogelijk het dak, de muren en de vloer opnieuw laten isoleren en dubbel glas plaatsen. Dit kan een aardige kostenpost worden. Daar staat natuurlijk wel een jaarlijkse besparing tegenover. Vaak zijn er landelijke- of gemeentelijke subsidies die deze kosten deels kunnen dekken. Daarnaast kun je bij een duurzame verbouwing de hypotheek verhogen tot 106 procent van de woningwaarde.

Zonnepanelen op het dak

Naast isolatie is er nog een belangrijke factor voor het verduurzamen van je woning: zonnepanelen. Ook dit is een behoorlijke investering, afhankelijk van het type woning en het aantal panelen. Het rendement komt uit tussen de 400 en 800 euro per jaar, maar omdat zonnepanelen steeds langer meegaan wordt dit voordeliger. Vaak zijn de panelen na zo’n 10 tot 11 jaar terugverdiend, en hebben ze een levensduur van 25 jaar. Dat wil zeggen dat je na 10 tot 11 jaar geen kosten meer aan energie hebt. 

Zonneboiler of warmtepomp

Een zonneboiler haalt energie uit de zon, een warmtepomp doet dit uit grondwater, de bodem of de buitenlucht. Beide apparaten zorgen ervoor dat de woning en het water worden verwarmd. De investering in een zonneboiler en/of warmtepomp is nog vrij hoog, maar gelukkig zijn er landelijke subsidies die je een tegemoetkoming bieden.

Verlichting in huis

Duurzame verlichting is ook een belangrijke factor om je huis duurzamer te maken. LED lampen zijn duurder in de aanschaf dan gloei- of halogeen verlichting, maar LED is wel 75 tot 85 procent zuiniger. En er zijn allerlei soorten en verschillende kleuren die elk een eigen sfeer creëren. Dus waar LED vroeger bekend stond om zijn witte, felle licht, kun je nu elke vorm van verlichting in een LED variant vinden.

Groene stroom

Een belangrijk aspect van een energiezuinige woning is de keuze voor groene stroom. Veel energieleveranciers leveren tegenwoordig groene stroom. Deze energie is opgewekt uit bronnen die nooit opraken en daarom zeer duurzaam is. In een energievergelijker kun je aangeven dat je voorkeur uitgaat naar groene stroom. Niet alleen worden de energieleveranciers gerangschikt op hun groene karakter maar ook op het tarief dat je betaalt. Zo weet je ook welke energieleveranciers de goedkoopste zijn.