Steeds meer gezinnen moeten door de stijgende energieprijzen dieper in de buidel tasten om hun energierekening te betalen. Er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het kostenplaatje zo laag mogelijk te houden. Wist je dat meer dan zeventig procent van ons energieverbruik komt door verwarming? Daarom delen we in dit artikel zes manieren om je huis warm te houden zonder dat de stookkosten de hoogte invliegen. Alle beetjes helpen om geld te besparen op de energiefactuur!
1. Huis warm houden: zorg voor een goede isolatie
Wist je dat er zo’n 25% warmte verloren gaat door het dak? Dit kan opgelost worden door 25 centimeter isolatie te plaatsen op de zolder. Daarnaast loont het de moeite om naar je muren te kijken, want een derde van de warmte verdwijnt door de muren als je huis niet geïsoleerd is. Hoewel het niet zo goedkoop is als zolderisolatie, kan je met spouwmuurisolatie besparen op je energierekening. Bij een goede isolatie van je woning daalt je energieverbruik en bespaar je geld!
2. Leg een tochthond
Langs deurspleten- en kiertjes ontsnapt niet alleen kostbare warmte, maar komt ook koude tocht naar binnen. Je kunt dit op een eenvoudige manier vermijden door een tochthond te leggen. Dit is een vrij goedkope oplossing die er ook nog eens superleuk uitziet! Naast een tochthond kan je ook gebruikmaken van tochtstrips voor ramen en deuren om je huis warm te houden in de herfst en winter.
3. Gebruik je gordijnen
Warmte uit zonlicht is gratis dus maak hier optimaal gebruik van. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen zodra het donker wordt want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden je huis warm. Kies bij voorkeur gordijnen met een dikke stof en voering voor het beste isolerende effect.
4. Zet je zetel niet tegen de radiator
Staat je zetel tegen de radiator? Dan verspil je eigenlijk energie. Grote meubels die tegen een radiator staan, absorberen veel warmte en blokkeren de luchtstroom. Dit geldt ook voor gordijnen die voor de radiator hangen. Verplaats je zetel dus of zorg dat er in ieder geval een paar tientallen centimeters ruimte is tussen de zetel en de radiator. Op die manier kan de warmte zich beter doorheen de ruimte verspreiden.
5. Zet je thermostaat wat lager
Je hebt deze tip waarschijnlijk al vaak gehoord en dat is niet zonder reden. Door de thermostaat één graadje lager te zetten, kan je de energierekening zo’n 10% verlagen! Door de temperatuur de hele dag op 18 graden te houden, bespaar je geld en voorkom je dat je huis koud is. Kleed je warm aan met een dikke trui of schaf een paar heerlijke fleece dekentjes en oversized hoodies aan om de koude winteravonden door te komen.
6. Verlucht elke dag een kwartiertje
Het spreekt de vorige tips wellicht een beetje tegen: je huis verluchten terwijl je de warmte juist wilt binnen houden. Toch is het belangrijk en wel hierom. Doorheen de dag verzamelt er zich een grote hoeveelheid CO² en vocht in je huis. Een te hoge CO² concentratie zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Bovendien is het een stuk moeilijker voor vochtige ruimtes om op te warmen.
Het is dus absoluut de moeite waard om je huis iedere dag een kwartiertje te verluchten. Handig meegenomen is dat verluchten het risico op schimmels of huisstofmijt verkleint. Let er natuurlijk wel op dat je de verwarming even uitzet terwijl je ventileert, want anders verspil je alleen maar energie!