Wat zijn de eerste mogelijkheden waar je aan denkt bij huisautomatisering? Lampen die automatisch inschakelen wanneer het donker wordt? Een luidspreker waar je ook het weerbericht aan kunt vragen? Misschien een thermostaat die bijleert en altijd voor een aangename temperatuur zorgt? Je denkt waarschijnlijk als eerste aan mogelijkheden in de woning, terwijl er juist buitenshuis veel voordeel te behalen valt. Met huisautomatisering kun je bijvoorbeeld de omgeving in de gaten houden. Zo kun je met een beveiligingscamera draadloos buiten inbrekers detecteren voordat ze proberen in te breken, toch zijn er ook heel andere mogelijkheden met een HD IP camera, denk aan het aannemen van een postpakketje. Hoe dat werkt en nog veel meer lees je op deze pagina.

Huisautomatisering als je niet thuis bent

Voor de meeste mensen is een smart home vooral voor extra comfort en gemak bedoeld, voor mensen met een beperking kan het van levensbelang zijn. Voor zowel comfort als noodzaak is het reuze handig als je weet wie er aan de deur staat voordat je de deur opent. Wanneer je een hoge trap af moet lopen bijvoorbeeld, op het toilet zit of wanneer je ‘s avonds liever niet de deur zomaar opent. Daarnaast is een groot voordeel van een smart home dat je er ook buitenshuis gebruik van kunt maken. Wanneer je op kantoor zit bijvoorbeeld en er wordt aangebeld. Even kijken wie het is via een smartphone is dan een uitkomst. Is het belangrijk of het kan het wachten? Veel smart home functies waaronder het inschakelen van lampen of het uitschakelen van de verwarming zijn opties die juist van waarde zijn als je niet thuis bent.

Opties om de deur in de gaten te houden

We laten de slimme opties binnenshuis even voor wat het is, en concentreren ons op deze pagina op camerabewaking buiten de woning. Zo kun je met een HD IP camera de omgeving in de gaten houden, en daar zijn diverse opties voor waaronder:

1. Video deurbel

Dit is een vervanging van de standaard deurbel of intercom. Met een video deurbel kun je direct zien wie er aan de deur staat zodra er wordt aangebeld. Er zal naar een camera aan de zijde van de deur een tweerichting microfoon aanwezig zijn. Zo kun je de persoon aan de deur te woord staan en een boodschap doorgeven zonder de deur te openen. Zo kunnen de kinderen doorgeven dat papa en mama even niet naar de deur kunnen komen met de vraag later terug te komen. Of je maakt duidelijk dat je echt niet hoeft te besparen op de elektriciteitsrekening wanneer je even zit te eten. De ontvanger weet niet waar je bent, je kunt de conversatie zelfs in Nieuw Zeeland voeren met iemand die bij jou in Middelburg aan de deur staat. Een nadeel van een video deurbel is dat ze soms vertraging hebben wanneer het wifi netwerk niet sterk genoeg is, dit is op te lossen met een directe bel die zonder vertraging luidt. Maar dat werkt alleen wanneer je thuis bent.

2. Beveiligingscamera buiten

Een alternatief voor een video deurbel is een beveiligingscamera buiten. Die werkt autonoom van de deurbel maar kan wel gebruikt worden om bezoekers in de gaten te houden. Dit soort camera’s zullen normaal gesproken geen ingebouwde microfoon bezitten, dus een gesprek voeren is niet mogelijk. Een HD IP camera is niet alleen goed in beelden vastleggen, het is ook een manier om iemand waar te nemen lang voor ze aanbellen. Dit soort Somfy camera’s zijn vaak uitgerust met een bewegingsdetectie die direct een notificatie kan sturen wanneer er iemand binnen het bereik van de camera komt. Denk aan iemand die het tuinpad oploopt. Wanneer je boven op zolder een kantoor hebt, ziet dat er een bezorger met een pakket voor de deur staat, dan kun je rustig naar beneden lopen en de deur openen zonder je te haasten. Sommige bezorgers zijn al snel weg, nu ben je ze voor en mis je nooit meer een pakket.

Let op de privacy

Als je vaak pakketten ontvangt is het praktisch als je de camera op de hele straat kunt richten. In principe mag je van de wet met een HD IP camera alleen je eigen terrein vastleggen. Dus niet de openbare weg waaronder de stoep, rijbaan of parkeerplaats. Daar zal niet iedereen een probleem van maken, het is wel iets om even rekening mee te houden. Als bewijslast voor de politie moet je wel precies naar de letter van de wet handelen. Het is ook een voorwaarde dat je tijdig aangeeft dat er opnames gemaakt worden. Bijvoorbeeld door een bordje op te hangen, dat schrikt direct ook inbrekers af.