vintage stoelen

‘Vintage’ wordt door Wikipedia omschreven als: oud, opnieuw in gebruik genomen als modeverschijnsel. Het zegt wel iets over de vintage stoelen, maar zeker niet alles. Je moet ze gewoon zien om te begrijpen wat precies vintage stoelen zijn. Er zijn wel een aantal kenmerken van meubelen uit de jaren 50, 60 en 70 van vorig eeuw die terugkomen in de hedendaagse vintage ontwerpen. Wij gaan er hier voor jou even dieper op in.

Elegante en fijne lijnen, ronde vormen

Wil je bijvoorbeeld stoelen kopen in vintage stijl? Ga dan voor stoelen met schuine fijne poten. Kuipzeteltjes waarbij de zitting achteraan wat lager zit, comfortabele armsteunen en een rugleuning met ronde vormen zijn typische voor retro. De ideale kleuren voor je vintage stoelen zijn een beetje ‘vaal’. Maar wees gerust: deze kleuren waren gewoon mode in de jaren waarin deze stijl helemaal in was. Mosgroen en velvet grijs geven de indruk dat je stoel al gebruikt is: zo hoort het!

Stoer leer mag bij vintage

Bij de vintage stoelen vind je mooie lederen eetkamerstoelen. Hier gaat het retro gehalte vooral om de vormen. De zitting en rugleuning zijn uitgevoerd met stiksels die de stoel een bijzondere uitstraling geven. Een vleugje nostalgie en een knipoog naar oude autozetels maakt deze stoelen zo apart.

Vintage stoelen vergeleken met andere stijlen

Bij vintage kun je niet direct strakke regels opleggen. Vaak is een retro interieur samengesteld uit verschillende objecten die vanuit verschillende hoeken komen. Denk maar aan tweedehandswinkels en rommelmarkten. Toch zijn er een aantal principes ‘not done’. Om dit te illustreren vergelijken we andere stoelen met vintage zitmeubelen. Je merkt onmiddellijk wat we willen aantonen.

Landelijke stoelen zijn vooral groot en zwaar. Bekijk bijvoorbeeld de modellen waarbij de stof van de zitting helemaal doorloopt tot op de grond. De fijne poten en de ronde vormen van de vintage stoelen vind je hier nergens terug.

Romantische stoelen sluiten aan bij de klassieke of traditionele stijl. Ze hebben bijvoorbeeld de rugleuning in een Chesterfield patroon: ruitvormige stiksels met op elke hoek van de ruiten een knoop. In vergelijking met romantische stoelen zijn vintage stoelen veel eenvoudiger.

Industriële stoelen of ook stoere stoelen genoemd zijn ruw uitgevoerd. De poten zijn strak, de lijnen van de stoel zijn strak en dus heel anders dan de ronde elegante vintage stoelen.