elektrische raamdecoratie

Waar denk je als eerste aan bij een ‘slimme woning’? Een lamp die inschakelt als je de deur van het toilet opent of een scherm waar de melding “goedenavond” op verschijnt als je de keuken inloopt? Wat dacht je van slimme gordijnen? Veel mensen zullen niet direct aan elektrische raamdecoratie denken als de toekomst voor slimme woningen, toch zijn de mogelijkheden ongekend! We moeten wel toegeven dat elektrische gordijnen een voorsprong hebben opgebouwd, want de toekomst in smart homes is ouder dan je denkt…

Het begon met elektrische raamdecoratie

Domotica is een naam voor hardware en software in huis die taken automatiseert of eenvoudiger maakt. Dit werd voor het eerst toegepast op woningen in de zorgsector. De uitdaging was om appartementen in te richten waar mensen met een beperking langer zelfstandig konden wonen. Dit kon de druk op de zorg verlichten en tegelijkertijd was het prettig dat bewoners niet steeds afhankelijk waren van (mantelzorg)verleners. Hoewel er vaak gedacht wordt dat ‘smart home’ vooral iets voor jongeren is die thuis zijn in technologie, werden de eerste toepassingen juist ontwikkeld voor senioren met weinig kennis van het internet en verwante toepassingen. Wil je weten wat er zoal mogelijk is met domotica? Bekijk de site van PoweredBlinds voor de manieren waarop raamdecoratie het leven eenvoudiger kan maken.

Hoe werkt elektrische raamdecoratie precies?

Een gordijn dat automatisch opent en sluit is een breed begrip. De meeste eenvoudige manier is een gordijn dat voorzien wordt van een motor. Die motor wordt aangesloten op het lichtnet en er loopt een kabel naar een knop. Druk op de knop voor open of dicht en je bent klaar. Maar voor ‘slimme’ woningen is er wat meer digitaal denkvermogen nodig.

Als eerst willen we van de kabels af. Naast het aanzicht kan het voor praktische problemen zorgen om het elektrisch gordijn aan te sluiten op een stroomvoorziening. Daarom worden PoweredBlinds geleverd met een oplaadbare accu of met batterijen. Daar kun je maandenlang mee doen voordat je moet bijladen. De optie voor een knop bestaat nog steeds. Dat is gewoon een gebruiksvriendelijke oplossing, er zijn tegenwoordig wel knoppen die zonder kabel signalen kunnen verzenden naar de motor en geen 220V aansluiting nodig hebben.

Ook de koppeling met het internet kan (bijna) draadloos. Hiervoor sluit je een TaHoma smart home kastje aan op de router in huis. Zo kun je draadloos verbinding maken met niet één of twee maar met alle slimme gordijnen in huis. En nog veel meer apparaten als je dit wilt.

Slimmer en stijlvol

Welke stijl past bij jou? Rolgordijnen of  elektrische houten jaloezieën? Je kunt alle kanten op met elektrische raamdecoratie. De motor neemt de functie over van de mens, die koordjes zijn niet meer nodig. Wil je een stap verder gaan? Stel dan een programma samen waarbij de verlichting inschakelt als de gordijnen sluiten. Of beide op het moment dat de zon onder gaat met een lichtsensor. Of koppel een bewakingscamera aan jouw smart home. Dit soort systemen zijn ook toekomstgericht mits ze functioneren met standaard protocollen. Zo werken Somfy producten samen met slimme assistenten van de drie grote merken (Apple, Google, Amazon). De toekomst is smart, om te beginnen met slimme raamdecoratie.