van peuter- naar kinderkamer

Zodra peuters kleuters worden, is het tijd voor een “grote” kinderkamer. Hoe doe je dit? Kies je voor de grote verrassing of is het beter om samen met je kind te bedenken hoe je van peuter- naar kinderkamer gaat? Wat mag niet ontbreken in een kinderkamer en hoe zorg je ervoor dat de grote kleuterkamer voorlopig wel even meekan? Rigoureus restylen is echt niet nodig. Met een aantal aanpassingen hoeft de overgang van peuter- naar kinderkamer geen verbouwingsstress of lege portemonnee op te leveren…

Samen doen of als verrassing?

Ieder kind is anders. Dus het is aan jou om in te schatten hoe gehecht jouw kindje is aan zijn kamertje en de peuterspulletjes die er in staan. Bereid de overgang naar een grote kinderkamer een beetje voor. Ga bijvoorbeeld samen met je kindje in het midden van de kamer zitten en laat hem/haar alle dingen aanwijzen waar hij/zij straks “echt te groot” voor is. Als je merkt dat dit stress oplevert, dan is het verstandiger om het kamertje samen te herinrichten waarbij je in kleine “peuter”stapjes de kamer meer geschikt maakt voor de kleuterjaren.
Merk je echter een groot enthousiasme en kan jouw bijna-kleuter niet wachten tot de nieuwe kamer, dan is het hoog tijd om een nachtje uit logeren te gaan zodat jij naar hartenlust de kamer kunt omtoveren.

Musthave voor de kinderkamer

De meeste kinderen hebben simpelweg teveel speelgoed. Dat geeft niets natuurlijk, het is goed voor kinderen om te spelen. Toch moet de ruimte waarin een kind slaapt, ook rust geven. Zorg er dus voor dat speelgoed snel en gemakkelijk kan worden opgeborgen. Hiervoor zijn grote houten opbergkisten uitermate geschikt. En met een paar leuke, kleurrijke kussen erop kan zo’n kist uitstekend (neven)dienst doen als bankje.

Vanuit een basis aanpassen

Zorg dat de basis stoffering een rustige kleur heeft. Muren, vloer en raambedekking. Met accessoires als fotolijstjes, posters, schilderijtjes en kleedjes, kun je de kamer dan opleuken. Losse leeftijdsgeboden items zijn makkelijker te vervangen dan bijvoorbeeld een themabehang.
Zorg er ook voor dat de basiskleuren af en toe terugkomen in accessoires. Dit creëert rust en evenwicht in de kamer. Er moet immers ook in worden geslapen…