mijn verwarming blaast koude lucht

Wanneer het winter is en de temperatuur daalt, is het CV systeem van jouw huis belangrijker dan ooit. Er is niets erger dan te ontdekken dat je verwarming koude lucht blaast, continu of met tussenpozen, midden in de winter Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je huis weer warm en behaaglijk te krijgen! Blaast jouw verwarming koude lucht? Hier zijn enkele tips voor het oplossen van problemen en eenvoudige doe-het-zelf reparaties voor de meest voorkomende oorzaken van koude lucht uit een radiator. We hebben enkele veel voorkomende dingen verzameld die ervoor zorgen dat een verwarming koude lucht blaast, samen met de oplossingen.

Onjuiste ventilator instellingen

Begin bij het oplossen van problemen altijd met de makkelijkst mogelijke oplossing. In dit geval is het de ventilator instelling van de thermostaat. Controleer of de ventilator op ‘Aan’ staat. Als dat zo is, blaast hij continu lucht, ongeacht of de verwarming warmte produceert of niet. Als de verwarming altijd lucht blaast, soms heet en soms koud, dan is het waarschijnlijk een probleem met de ventilator instelling.

Dit komt vaker voor bij oudere thermostaten met een fysieke ventilatorschakelaar. Deze ouderwetse schakelaars kunnen gemakkelijk worden aangeraakt. In dit geval is de oplossing eenvoudig: verplaats de instelling van ‘Aan’ naar ‘Auto’ en kijk of dat het probleem oplost.

Een vies filter

Als jouw verwarming of warmtepomp een volledige cyclus voltooid maar de lucht nooit helemaal opwarmt, komt dit waarschijnlijk door een verstopt filter. De meeste mensen gaan ervan uit dat een verstopt filter ervoor zorgt dat er helemaal geen lucht door de ventilatieopeningen komt. Maar een verwarming met een verstopt filter draait nog steeds en de ventilator blaast nog steeds lucht door de ventilatieopeningen.

Waarom blaast mijn verwarming alleen maar koude lucht

Die bewegende lucht komt natuurlijk ergens vandaan. De ventilator zuigt lucht aan via de weg van de minste weerstand. Normaal gesproken is dat door het filter en over het verwarmingselement. Maar als een vuil filter het blokkeert, zal de lucht door elke spleet of gat in de radiator of ventilatiesysteem bewegen.

Als de verwarming koude lucht blaast, controleer dan het filter om te zien of het moet worden vervangen. Zorg er daarna voor dat je dit filter regelmatig vervangt en gebruik altijd de juiste maat vervanging. Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat elk CV-systeem koude lucht blaast.

Problemen met waakvlam of ontsteking

Gasverwarmingsinstallaties gebruiken een waakvlam of ontsteker om aardgas in brand te steken. Als de waakvlam uitgaat of de ontsteker faalt, zal de hitte nooit aanslaan. In plaats daarvan zal de verwarming koude lucht laten circuleren totdat het systeem het probleem herkent en wordt uitgeschakeld. Je zult een sterke, stabiele koude luchtstroom opmerken.

De meeste nieuwere verwarmingssystemen gebruiken geen waakvlam; ze hebben een ontsteker met een vast oppervlak die de temperatuur hoog genoeg verhoogt om het aardgas in te schakelen. Als de verwarming een slechte ontsteker heeft, moet deze worden vervangen. Een gedoofde waakvlam kan weer worden aangestoken; volg gewoon de aanwijzingen op de verwarming. Als de waakvlam steeds uitgaat, moet deze mogelijk worden schoongemaakt.

Vuile vlamsensor

Als de verwarming koude lucht begint te blazen en vervolgens abrupt stopt, kan het ook de vlamsensor zijn, die zich in het pad van de vlam bevindt. Als de verwarming aan gaat maar de sensor de hitte van de vlam niet detecteert, schakelt hij de verwarming uit om te voorkomen dat gas je huis binnendringt. Het is een essentiële veiligheidsfunctie, maar de vlamsensor kan vuil op het oppervlak verzamelen. Als dat gebeurt, geeft het een vals alarm en beëindigt de cyclus voordat de circulerende lucht van koud naar warm kan gaan.

Gelukkig is er een snelle en gemakkelijke oplossing. Schakel de stroom naar de verwarming uit, verwijder de vlamsensor en maak deze schoon met fijne staalwol. Gebruik een lichte aanraking om te voorkomen dat u de sensor beschadigt door over het oppervlak te schrapen in plaats van over het oppervlak. En gebruik nooit een grof schuurpapier.

mijn verwarming blaast alleen maar koude lucht

Verstopte condensaatleiding

Alle hoogrenderende gas verwarmingssystemen hebben een condensaatleiding, net als elke verwarming die is aangesloten op een centraal AC-systeem. In alle gevallen zorgt deze lijn ervoor dat overtollig water dat door de AC en de verwarming wordt geproduceerd, uit de unit kan worden afgevoerd. Als vuil of puin de lijn blokkeert, zal het water een back-up maken. Dat zal een veiligheidsschakelaar activeren of de oven verstoren of beschadigen. In beide gevallen kan de verwarming niet branden. Het blaast koude lucht en gaat dan uit.

Brandstofproblemen

Het is mogelijk dat een gas verwarmingssysteem niet verwarmt omdat hij geen goede gastoevoer krijgt. Dit is een ander scenario waarbij de verwarming koude lucht blaast en vervolgens wordt uitgeschakeld. Controleer de afsluiters nogmaals om er zeker van te zijn dat ze open zijn. Als er nog steeds geen gas de verwarming bereikt, duidt dit op een probleem ergens in dat systeem. Hoewel het mogelijk is om problemen met gasleidingen op te lossen, kun je dit soort reparaties het beste overlaten aan de professionals. De risico’s zijn groot en er kan te veel mis gaan!