Een belangrijke interieur trend dat je nu steeds vaker ziet, is het gebruik van natuurlijke materialen. Denk dan aan materialen zoals hout, steen, bamboe en rotan. Ook wil men graag steeds meer een unieke sfeer in huis en dit kun je heel goed doen door te kiezen voor opvallende wandbekleding, bijvoorbeeld door het creëren van een houten wand. Er zijn ontzettend veel voordelen aan een houten wandbekleding en hieronder lees je welke dit allemaal zijn.

Het geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan het interieur

Wanneer je warmte mist in je interieur kun je dit simpel veranderen door het toevoegen van natuurlijke materialen. Hout is een materiaal waarmee je een natuurlijke maar ook zeker een warmere sfeer kunt geven aan het interieur. Zeker houten panelen tegen een wand kan een verrassend effect geven. De warmte die het geeft is uiteraard ook afhankelijk van welke kleur hout en afwerking je kiest. 

Hout past bij veel verschillende soorten stijlen

Of je nu houdt van Scandinavisch of meer van een landelijke stijl, een houten accentwand past altijd! Vooral ook omdat er ontzettend veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn, je hebt talloze mogelijkheden wat betreft patronen. Voor een strak interieur is het erg mooi om verticale houten latten te plaatsen in combinatie met een donkere muur. Wil je meer een gezellig en speels effect, kies dan voor een wand met verschillende kleine stukken hout. 

Het is makkelijk zelf te monteren

Ben je zelf een beetje handig, dan is het vrij eenvoudig om zelf een houten wand aan te brengen. Vaak krijg je bij de aanschaf van houten panelen een beschrijving hoe je het beste aan de slag kunt gaan. Hou wel rekening met een aantal punten, dit zijn de belangrijkste. Meet de muur eerst goed op en hou ook rekening met snijverlies. Daarnaast is het belangrijk dat je de houten panelen op een droge muur aanbrengt. Omdat hout een natuurlijke materiaal is kan het gaan werken door invloed van vocht en warmte, hou hier rekening mee tijdens het aanbrengen. Daarnaast is het ook slim om voordat je aan de slag gaat de wandpanelen minimaal drie dagen te laten acclimatiseren in de verpakking in de desbetreffende ruimte. Zo voorkom je dat het hout na het aanbrengen gaat werken en dat zou zonde zijn.

Het zorgt voor een betere akoestiek in huis

Ook nog een leuk bijkomend voordeel is dat houten wandbekleding erg goed is voor de akoestiek in huis. Hout absorbeert geluid en dit zorgt dat het geluid wordt dempt, heel handig in een huishouden met kinderen of lawaaierige huisdieren. Wil je graag rustig werken, overweeg dan eens houten wandbekleding in je thuiskantoor. 

Het hebben van houten wandbekleding in huis heeft veel voordelen, van een mooie natuurlijke uitstraling tot aan het makkelijk zelf te monteren. Met hout in je interieur kies je voor een unieke vorm van wandbekleding!