Met een domoticasysteem – ook wel bekend als een smart home – worden veel handelingen in huis geautomatiseerd. Je stelt acties die je automatisch wilt regelen in via je mobiel of via een muurpaneel, waarna ze vanzelf worden geregeld. Lichten gaan op bepaalde tijden aan en uit, je gordijnen gaan open en dicht en je kunt zelfs dagelijks een heerlijk warm bad laten vullen. Doordat domotica veel lichamelijke handelingen automatiseert, kosten die handelingen minder moeite. Dat maakt domotica in de ouderenzorg waardevol. Voorheen was er voor alles wat iemand zelf niet meer kon menselijke hulp nodig, maar tegenwoordig is dit niet altijd meer zo. Ben jij benieuwd naar de toepassingen van een domoticasysteem? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je over het gebruiksgemak van een smart home en de aanvulling die domotica in de zorg biedt.

Kun je domotica bij mantelzorg toepassen?

Als bewegen lastig wordt, is het fijn als bepaalde handelingen je uit handen worden genomen. In het verleden kwam hiervoor vrijwel altijd een mantelzorger langs, maar met behulp van een domoticasysteem is dit in mindere mate nodig. De mogelijkheden van domotica zijn eindeloos. De belangrijkste toepassingen die mantelzorgers en ouderen ondersteunen, zetten we hieronder op een rij:

  • Mobiliteitsbewaking: als iemand ‘s nachts zijn bed verlaat, wordt de mantelzorger automatisch ingelicht als die persoon niet binnen een bepaalde tijd terugkomt of als hij is gevallen;
  • Gordijnen gaan op een bepaalde tijd automatisch open of dicht;
  • Gordijnen gaan dicht of de zonwering gaat omlaag als de zon fel op de ramen schijnt;
  • Verwarming en airconditioning gaan automatisch;
  • Ramen gaan bij een CO-alarm automatisch open en de ketel gaat uit;
  • Deuren gaan met een pasje in plaats van met een sleutel open en dicht (handig voor mensen met reuma);
  • Domotica registreert medische incidenten automatisch.

Automatiseert een domoticasysteem alles?

Over domotica bestaan nog veel mythen. Zo denken mensen vaak dat als zij een domoticasysteem laten installeren, alles in huis meteen automatisch gaat. Dat kan natuurlijk wel, maar niks moet. Je beslist namelijk zelf wat je in jouw smart home laat automatiseren en wat je zelf blijft doen. Wil jij bijvoorbeeld graag dat je thermostaat automatisch de temperatuur regelt, maar niet dat de gordijnen automatisch openen en sluiten? Dat is geen probleem. Laat je domoticasysteem installeren door een specialist en vertel hem precies wat jouw verwachtingen zijn, dan is het installeren van een domoticasysteem dat bij je wensen aansluit een fluitje van een cent.

Wie kan jouw domoticasysteem installeren?

Van alle domoticasystemen die er zijn, staat FIBARO op nummer één. FIBARO is een fabrikant die zowel de componenten als de controllers voor domoticasystemen zelf maakt. Maak je gebruikt van een FIBARO-systeem, dan ben je er daarom van verzekerd dat alles werkt zoals het moet. Je kunt bij een zaak als Comfortica – de Nederlandse expert in FIBARO domotica – terecht om een domoticasysteem te laten installeren. De specialisten van Comfortica stellen de componenten van jouw keuze in, waarna het systeem direct in gebruik kan worden genomen. Twijfel daarom niet langer en installeer een domoticasysteem voor je ouders of voor jezelf!