Alles over Scandinavisch design in huis 

Scandinavisch interieurdesign is een van de meest populaire interieurstijlen in de Westerse wereld vandaag de dag. Het staat bekend om zijn nadruk op eenvoud en gezelligheid. De stijl is ontstaan in de 20e eeuw en is een van de meest populaire interieurstijlen. De focus op eenvoud en gezelligheid zijn twee van de vele facetten die mensen tot op de dag van vandaag inspireren.

Scandinavisch design is niet overdacht. Het is niet overdreven, maar een natuurlijke mix die benaderbaar aanvoelt. Het is een mooie mix tussen verschillende stijlen, vaak zouden mensen denken dat het een mix is van een beetje klassiek en een beetje modern, maar dan is er ook nog eens de warmte. Het is een zeer benaderbare woontrend die gemakkelijk te beminnen is.

De geschiedenis van Scandinavisch design

De geschiedenis van Scandinavisch design is verweven met de cultuur en levensstijl van de Noordse landen, namelijk IJsland, Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen. Hoewel de kunst en cultuur van de regio natuurlijk net zo gevarieerd is als in bijvoorbeeld Noord-Amerika, staat hun gehechtheid aan lokale materialen en de natuurlijke omgeving in schril contrast met veel andere interieur ontwerptradities.

Wat we als Scandinavisch design beschouwen, ontstond in de jaren 1950 samen met de modernistische beweging in Europa en Amerika. Scandinavische moderne stijl gaf prioriteit aan democratische, betaalbare en strakke meubels en interieurs. Schone lijnen, functionele meubels en een neutraal palet waren kenmerken van modernistische stijl. Maar het Scandinavische design van die tijd werd ook sterk beïnvloed door de koude, korte winterdagen in de regio en de wens om interieurs gezellig maar toch licht te maken.

Hoewel de designstijl in de 20e eeuw ontstond, heeft een piek in de belangstelling in de jaren 2010 hem een blijvende relevantie gegeven hier. Een obsessie specifiek met “hygge”, dat wil zeggen het concept van ruimtes en levensstijlen die prioriteit geven aan rustig, sociaal comfort. Hoewel het woord zelf tegenwoordig misschien niet zo vaak meer voorkomt, is het onmiskenbaar dat de golf van waardering ervoor een blijvende impact heeft gehad op interieurs.

Scandinavisch design

Hoe creëer je een Scandinavisch interieur?

Als je een Scandinavisch interieur wilt creëren, zijn hier een paar tips:

– Kies voor natuurlijke materialen. Scandinavisch design maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, steen en wol. Deze materialen creëren een warme en uitnodigende sfeer.

– Gebruik een neutrale kleurenpalet. Scandinavische interieurs gebruiken vaak een neutraal kleurenpalet zoals wit, beige en grijs. Deze kleuren creëren een gevoel van rust en ruimte.

– Houd het simpel. Scandinavisch design is minimalistisch. Vermijd te veel rommel en kies voor meubels en accessoires met eenvoudige lijnen.

– Voeg wat groen toe. Planten zijn een geweldige manier om een Scandinavisch interieur op te fleuren. Ze voegen leven en kleur toe aan de ruimte.

– Creëer een gezellige sfeer. Scandinavische interieurs zijn gezellig en uitnodigend. Voeg wat kussens, plaids en kaarsen toe om de sfeer te creëren.

Houd de muren licht

Scandinavisch design zit stilistisch gezien precies in het midden. Als je niet zeker weet welk uiteinde van het spectrum je verkiest, of het nu echt een minimal design of een echt druk design is, dan is het een goede middenweg. Een van de eenvoudigste manieren om Scandinavische design principes in je ruimte te brengen is door je muren lichter te maken met een zachte off-white of crèmekleur. Ongeacht je budget, of het nu een klein of groot huis is, kijk naar binnen en als de muren donker zijn, maak je die muren lichter.

Alles over Scandinavisch design

Voeg textiel toe

Een ruimte die is geïnspireerd op Nordic design is onvolledig zonder textiel, of het nu in de vorm is van een dikke gebreide deken of een tapijt. Het is verbazingwekkend wat een paar accessoires kunnen doen in een vrij minimalistische ruimte om het warm en gezellig te laten voelen. Zoals een plaid, een paar sierkussens op de bank, of misschien een paar lagen vloerkleden, een kleed over een kleed, helpt echt om een ruimte op te warmen.”Stukken die handgemaakt zijn, of tenminste lijken te zijn, passen het beste bij de kenmerkende stijl.

Houd rekening met je natuurlijke lichtbronnen

Uiteindelijk is Scandinavisch design gecentreerd rond de Scandinavische levensstijl. In dat deel van de wereld zijn er erg koele, donkere winters en daarom focussen ze zich veel op natuurlijk licht, wat iets heel eenvoudigs is dat mensen kunnen herkennen. Welke kamers in je huis krijgen het meeste licht? Hoe kun je dat accentueren? Hoewel je er weinig aan kunt doen om extra natuurlijk licht binnen te halen, is het essentieel om het natuurlijke licht dat je ruimte krijgt te begrijpen en te accentueren. In een woonkamer die niet veel natuurlijk licht krijgt, centreer je het natuurlijke licht dat het wel krijgt en houd je de kleuren licht.

Scandinavisch design in huis 

Verfijn je kleurenschema

Als er iets is wat Scandinavisch interieurdesign niet is, dan is het wel maximalistisch. Met dat in gedachten, beperk je kleurenschema tot een paar kleuren, als je wilt dat een ervan een heldere of gedurfde tint is, kun je dat zeker doen, maar je moet niet te veel tinten in een ruimte hebben en de meest toegewijde ruimtes houden zich aan lichte neutralen. Een licht kleurenpalet wordt gebruikt om die lichte, heldere, luchtige sfeer voor de kou en het donker te behouden. Door het allemaal neutraal en monochroom te houden, moet je spelen met texturen en patronen. Dat betekent niet dat ze allemaal een andere kleur moeten hebben, ze kunnen gewoon allemaal wit of bruin zijn en dat voegt net die laag van gezelligheid toe!