vintage interieur

Heimwee naar de stijl van in je jonge jaren? Dat is begrijpelijk, want retro is weer helemaal hip. Integreer je het in je interieur, dan krijgen je gasten meteen een nostalgisch gevoel bij binnenkomst. Maar hoe bekom je dan zo’n uitstraling? Pinterest helpt je wellicht goed op weg, maar meer inspiratie doe je hier op. 

1. Op zoek naar schatten

Het leuke aan het creëren van een vintage interieur, is de jacht op verborgen schatten. Bezoek rommelmarkten, tweedehandswinkels en antiekwinkels om authentieke vintage vondsten te ontdekken. Je kunt hier niet alleen meubels vinden, maar ook parels zoals oude klokken, spiegels en lampen. Geef niet alleen een snelle blik op de spullen die verkocht worden, maar probeer intensief op zoek te gaan. Enkel zo zal je items vinden die uitstekend passen in je interieur. 

2. Mix en match stijlen

Eén van de opvallendste kenmerken van een vintage interieur is de eclectische mix van stijlen en tijdperken. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van middeleeuwse meubels met retro accessoires. Een antieke eettafel met moderne, horizontale lamellen kan een interessant contrast creëren dat de aandacht trekt. Durf te experimenteren met verschillende tijdperken en je krijgt een unieke stijl. 

3. Retro kleurenpalet

Vintage interieurs hebben een sterkere uitstraling door een zorgvuldig gekozen kleurenpalet. Overweeg bijvoorbeeld horizontale jaloezieën van pastelkleuren of aardetinten die typerend waren voor een specifiek tijdperk. Een vleugje babyblauw of zachtroze kan wat retro-charme toevoegen aan je woonkamer. Kies kleuren die aansluiten bij je persoonlijke smaak en het tijdperk dat je wil omarmen.

4. Vintage behang en textiel

Overweeg om een vintage behang en textiel te gebruiken om een echte nostalgische look te creëren. Retro-behang met patronen uit het verleden kunnen een statement maken in je ruimte. Combineer dit met vintage stoffen zoals oude quilts en geborduurde kussenslopen, voor extra textuur en warmte. Het gebruik van deze elementen als kussens, tafelkleden of zelfs muurdecoraties versterken de stijl die je voor ogen hebt.

5. Antieke accessoires

Een vintage decor is niet compleet zonder enkele prachtige antieke accessoires. Denk aan oude spiegels, schilderijen, klokken en andere decoratieve items die karakter toevoegen aan je ruimte. Plaats een elegante, met goud omrande spiegel boven een antieke kaptafel om glamour uit de jaren ’20 te creëren. Of hang een verzameling vintage fotolijsten op en vul ze met oude zwart-witfoto’s voor een persoonlijke touch. Met andere woorden: accessoires zijn key, want deze maken de retro look compleet.