kruipruimte isolatie

Bij een bewuste levensstijl hoort natuurlijk ook aandacht voor de manier waarop we dagelijks in en om het huis leven. Je kunt op heel veel manieren een bijdrage leveren aan een meer verantwoorde manier van leven. Denk bijvoorbeeld aan het gescheiden inzamelen van je afval, niet onnodig het licht laten branden of de verwarming overdag aan laten staan, zodat het huis lekker warm is wanneer je weer thuis komt na een dag op kantoor. 

En zo zijn er nog heel wat meer voorbeelden te bedenken, waarmee je door een kleine moeite meewerkt aan een betere manier van leven die duurzamer is en het milieu niet zoveel belast. Waarom zou je in de auto stappen om boodschappen te doen, wanneer de supermarkt nog geen vijf minuten fietsen is? Wanneer je met spaarlampen minder energie verbruikt en zo bovendien nog eens geld bespaart, waarom zou je die oude gloeilamp dan niet vervangen?

Naast dubbel glas zijn er nog veel andere manieren om energieverlies tegen te gaan

Ook in huis zijn er talloze manieren te vinden waarop je je energieverbruik en daarmee je energierekening kunt beperken. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van dubbel glas in je woning, waarmee je gedurende de winter de warmte binnenhoudt en tijdens de zomer de warmte juist kunt buiten houden. Maar er zijn ook andere manieren om energie te besparen, en vaak zijn het simpele ingrepen die door velen over het hoofd worden gezien. 

Denk bijvoorbeeld aan een gedegen isolatie van je woning. Veel mensen weten niet dat tot maar liefst veertig procent van het warmteverlies in huis kan worden vermeden door een grondige isolatie van het dak. Vaak zijn zolders zo slecht geïsoleerd dat de stijgende warme lucht gemakkelijk aan het dak grote hoeveelheden warmte kan verliezen. Door een degelijke isolatie te installeren kun je de stookkosten dus aanzienlijk naar beneden halen. 

Een degelijke isolatie van je woning helpt je om je stookkosten aanzienlijk te verlagen

Maar niet alleen het dak dient voorzien te zijn van een goede isolatie. Ook de benedenvloer is een belangrijke plek waar je woning behoorlijk veel warmte verliest. Dit is eenvoudig te verhelpen door de kruipruimte isoleren. Hierdoor kun je jaarlijks tot maar liefst 10 tot 15 procent op je energierekening besparen. Bovendien is het isoleren van je kruipruimte eenvoudig en op verschillende manier te doen. 

Wanneer je er voor kiest om de kruipruimte te isoleren, kun je kiezen uit verschillende manieren om dit te doen. Het mag duidelijk zijn dat de toegankelijkheid van de kruipruimte en de hoeveelheid vocht die hier aanwezig is, een beslissende rol spelen wanneer het aankomt op de verschillende mogelijkheden die er zijn. 

Het isoleren van de kruipruimte is een eenvoudige manier om geld te besparen

Als een kruipruimte goed toegankelijk is, en er een ruimte van minstens 45 centimeter beschikbaar is, is het aanbrengen van vloerisolatie de meest interessante keuze. Dit kan gebeuren door het installeren van zogenaamde isolatie platen of door middel van het installeren van zogenaamde isolatiedekens. Door een speciaal dampscherm nemen deze geen vocht in zich op, wanneer er vochtophoping in de kruipruimte ontstaat. De meest snelle en daarom ook vaak de goedkoopste manier is echter door het aanbrengen van speciaal isolatieschuim. Zeker wanneer er bijvoorbeeld buizen onder de vloer doorlopen, is het aanbrengen van een isolatielaag met speciaal opgespoten isolatieschuim vaak de beste oplossing. 

Het is een moeilijk toegankelijk kruipruimte die de mogelijkheden voor verschillende vormen van isolatie beperkt. Als de beschikbare ruimte minder dan 45 centimeter hoog is, kan het vaak een betere oplossing zijn om te kiezen voor zogenaamde bodemisolatie. Het rendement hiervan is helaas niet zo hoog als bij vloerisolatie, maar er zijn in ieder geval mogelijkheden om ook bij een kleine kruipruimte de nodige isolatiematerialen aan te brengen. Bodemisolatie wordt vaak geregeld door hier isolatiechips of – korrels te plaatsen in de kruipruimte. 

Met een degelijke isolatie bespaar je jaarlijks tot maar liefst 50% op je energierekening

Zo zie je dat je op allerlei plaatsen in huis kunt meewerken aan een beperkter energieverbruik in je woning, wat minder belastend is voor het milieu en je na een kleine investering, behoorlijk wat uitspaart op je jaarlijkse uitgaven. Het isoleren van een kruipruimte heeft daarnaast nog als extra voordeel dat je minder vochtproblemen in huis hebt, waardoor je het ontstaan van schimmels en andere nare bijkomstigheden geen kans biedt.