maak je huis gezellig

Je huis gezellig maken is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat zijn net de ingrediënten om iets ‘gezellig’ te maken? In dit artikel kom je te weten dat gezelligheid geen toeval is en dat je het zelf kan creëren met de volgende 4 tips.

Warme kleuren in de woonkamer

‘Gezelligheid’ en ‘aangenaam’ zijn sterk verbonden met elkaar. Gebruik daarom warme kleuren die rust geven en ontspannend zijn zoals beige of gebroken wit. Lichtblauw en pastelkleuren zijn ook kleuren die niet te fel of druk zijn. Net zoals de kleuren gebruik je ook best warm licht. Geel wordt geassocieerd met de zon en is een vrolijke kleur, vandaar dat geel licht een veiligere keuze is tegenover fel wit licht. 

Je beste vriend is de vloer

Weet je wat aangenaam is aan je voeten? Een lekker zacht tapijt. Leg daarom een tapijt in je woonkamer in een neutrale kleur. Heb je een vloer van hout of steen? Overweeg dan vloerverwarming, dit zorgt voor een fijn en warm gevoel aan je voeten. 

Haal de natuur in huis

Het is wetenschappelijk bewezen dat je gelukkiger wordt als je omringd bent door de natuur.  Plaats daarom een aantal planten in je huis, bijvoorbeeld op tafel, naast je zetel en op je werkbureau. Planten kunnen bovendien zorgen voor minder stress en geven dus een ontspannend gevoel. Net als planten kan je ook hout in je interieur verwerken, zoals bij een landelijke keuken bijvoorbeeld. Daarnaast kan je van de douche een regendouche maken en in de badkamer een rek plaatsen die je handdoeken verwarmt. Installeer vervolgens in de woonkamer een openhaard en plaats hier en daar ook een luchtverstuiver, zo imiteer je tenslotte de vier elementen van de natuur: aarde, water, vuur en lucht.

Maak je interieur persoonlijk

Een kamer is ook gezellig wanneer die iemands persoonlijkheid weerspiegelt. Hang daarom hier en daar een foto op, die beschrijft wie jij bent en wat je graag doet. Of plaats een uniek kunstwerk zoals het hoofd van een eland, gemaakt van geometrische lijnen boven je deur. Hou je van retro? Dan kan je een leuke jukebox of platenspeler in de woonkamer zetten. Zo kan je ook rustige achtergrondmuziek afspelen, geweldig toch?

De ingrediënten van gezelligheid zijn dus comfort, ontspanning en persoonlijkheid. Door gebruik te maken van warme kleuren, een aangename ondergrond, de natuur en persoonlijke voorwerpen maak jij van je huis de gezelligheid zelve.