comfortabel thuiswerken

Thuiswerken is door de uitbraak van het coronavirus aan de orde van de dag. ‘Werk zo veel mogelijk thuis’ waren de woorden die voor veel werknemers en werkgevers het dagelijkse leven volledig op zijn kop hebben gezet. Thuis werken lijkt op het eerste gezicht heerlijk, maar het is toch belangrijk om productief te blijven. Het werk moet immers af. Hieronder een checklist waarmee jij zo comfortabel mogelijk thuis kunt werken, maar met behoud van productiviteit.

1. Gebruik een bureau!

Hoe verleidelijk het ook is om van de keukentafel je werkplek te maken, verstandig is het niet. Ga voor een echt bureau, zodat je je kunt afzonderen van andere bewoners. Je hebt als het ware je eigen werkplek, net als je wellicht hebt op kantoor. Het bureau wordt een plaats die je associeert aan werk en productiviteit. Daarnaast is een goed bureau van belang vanuit ergonomisch perspectief. Een bureau is immers gemaakt om (lang) aan te werken. Kies eventueel een bureau die in hoogte verstelbaar is, zo kun je het bureau op een ideale werkhoogte instellen om de ergonomie wederom te bevorderen. Ook met betrekking tot opslagmogelijkheden is het aan te raden om een echt bureau te kiezen boven de keukentafel, ga bijvoorbeeld voor een bureau met lades of een boekenkast.

2. Werk zo ergonomisch mogelijk

De kracht van een deugdelijke ergonomie wordt nog wel eens onderschat. Wanneer je werkt aan een ergonomische werkplek, zal je merken dat je een stuk productiever bent. Dit geeft voldoening, zowel voor jezelf als voor je eventuele werkgever. Hierboven werd het belang van een goed bureau die op de juiste hoogte staat al even benadrukt. Hier blijft het echter niet bij. Ergonomie bestaat in beginsel uit twee elementen. Enerzijds gaat het over een juiste werkhouding, en anderzijds gaat het om lichamelijke en mentale herstelmomenten.

Wanneer het gaat om een juiste werkhouding is het belangrijk dat je werkplek ergonomisch is. Probeer hier niet op te besparen. Ga bijvoorbeeld voor een monitorarm om de kijkhoek te optimaliseren, de optimale kijkhoek ligt tussen de 20 en 22 graden. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te dicht op je scherm zit. Bij een scherm van 22 inch wordt het bijvoorbeeld aangeraden om 90cm van het scherm af te zitten. Let ook op je toetsenbord en muis, er bestaan veel ergonomische varianten die je lichaam kunnen ontlasten. Wat betreft een bureaustoel is een stoel die je lichaam goed ondersteund belangrijk, probeer de stoel zodanig in te stellen dat de hoek tussen onder- en bovenbeen ongeveer 90 graden is. Als je wilt besparen op de aankoopprijs van een bureaustoel loont het zeker om even te kijken op Emob.be (onder het kopje ‘’Kantoor’’).

Daarnaast gaat ergonomie over lichamelijke en mentale herstelmomenten. Je kunt een optimale werkplek hebben, maar je bent niet ergonomisch bezig wanneer je hier de hele dag zonder pauzes aan zit. Wissel bijvoorbeeld geregeld je werkhouding af. Als je bureau dit toelaat, ga dan eens staan in plaats van zitten. Daarnaast dien je geregeld af te wisselen van taken en is het belangrijk om voldoende (kleine) pauzes te nemen. Drink gedurende de dag veel water en zorg dat je genoeg eet.

3. Zorg voor voldoende (zon)licht

Voldoende (zon)licht bij je werkplek is erg belangrijk. Naast dat het er natuurlijk voor zorgt dat je kunt zien wat je aan het doen bent, stimuleert het ook een aantal belangrijke lichamelijke processen. Zonlicht stimuleert in grote mate ons zogenoemde bioritme. Dit bioritme is voor van alles belangrijk, denk aan je slaap- en eetpatroon. Ook zorgt zonlicht voor een betere regulering van lichaamstemperatuur en bevordert het productiviteit. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat de meeste positieve effecten volgen uit daglicht, dus uit echt zonlicht. Kunstlicht, zoals het licht van lampen, biedt deze voordelen amper. Heb je tijdens de warme dagen je werkplek naar de tuin verplaatst? Houd er dan rekening mee dat een te grote hoeveelheid aan daglicht schadelijk kan zijn, met name voor je huid. Het gebruik van een goede zonnebrandcrème kan hier al veel schelen.

4. Maak een planning en voorkom stress

Comfortabel werken is werken in een realistisch tempo waarbij je telkens weet wanneer je iets moet doen. Wanneer je niet zwart op wit registreert wat je moet doen, raak je gestrest. De werkzaamheden schieten dan door je hoofd heen. Het is belangrijk om een goede planning te maken, al is het op dagbasis. Gebruik hierbij een (digitale) agenda. Ook een to-do lijst kan veel helpen, zo creëer je rust in je hoofd en zal je thuiswerken steeds comfortabeler gaan vinden.