tips voor behangen

Behangen schrikt nog steeds veel mensen af, waardoor mensen makkelijk naar een bus verf grijpen. Behangen hoeft echter helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je wat tips krijgt… en die hebben we voor je!

Er zijn een paar dingen die je moet controleren voordat je begint met behangen om ervoor te zorgen dat de muren behangklaar zijn. Hier is onze handige checklist:

  • Zorg ervoor dat al het oude behang is verwijderd.
  • Als de muren pas gestuct zijn, zorg er dan voor dat ze zijn afgedicht met een muur afdichtmiddel.
  • Als je scheuren in de muur hebt, zorg er dan voor dat deze worden opgevuld.
  • Controleer of je genoeg behang hebt.

Stap 1: Meet en knip het behang op maat

Begin met het meten van de hoogte van de muur met behulp van een digitale laser meter en meet vervolgens de juiste lengte van het behang en voeg 100 mm extra toe om hoogteverschillen mogelijk te maken. Indien nodig kun je de boven- en onderkant later bijsnijden. Wanneer je het behang meet, leg je het met het patroon naar beneden op de plaktafel.

Knip vervolgens met een behangschaar het behang op de juiste lengte. Rol vervolgens het volgende stuk behang uit om het volgende paneel te vormen en plaats het op dezelfde manier als het eerste paneel en knip het op maat, dit gaat sneller dan het opnieuw inmeten van het behang. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat het patroon overeenkomt. Ga door totdat je genoeg panelen hebt om de muur te bedekken. Nummer vervolgens de panelen bovenaan aan de niet-patroon zijde met een potlood zodat je de volgorde weet om het behang op te hangen.

behang plakken

Stap 2: voeg lijm toe aan het behang

Meng de behanglijm volgens de instructies. Leg vervolgens het eerste paneel op de plaktafel met de bolle kant naar beneden. Voeg de lijm toe aan het midden van het behang en borstel naar buiten tot aan de randen. Als het papier op tafel bedekt is met de pasta, vouw het dan op zichzelf, zorg ervoor dat het niet kreukt, en begin een harmonica. Breng vervolgens lijm aan op de rest van het behang, terwijl je het papier vouwt. Als je klaar bent, leg je het behang opzij zodat de lijm kan intrekken. Herhaal dit proces vervolgens met de resterende panelen voor de muur.

zo moet je behangen

Stap 3: Het behang ophangen

We raden aan om in de bovenhoek van de muur te beginnen. Plaats het eerste paneel en zorg ervoor dat de hoek van het behang overeenkomt met de hoek van de muur. Je kunt een klein beetje behang op het plafond laten, dit kun je later bijknippen en het kan helpen bij het uitlijnen. Laat het behang vervolgens langzaam langs de muur los. Zorg ervoor dat je een papieren hangende borstel gebruikt om het papier glad te strijken om eventuele luchtbellen te verwijderen. Pas op dat je het papier niet plotseling laat vallen, aangezien dit het papier kan scheuren of uitrekken.

Zodra het eerste paneel behang is aangebracht, knip je voorzichtig overtollig papier weg en gebruik je een vochtige doek om overtollige lijm weg te vegen. Herhaal dit proces vervolgens met de resterende panelen en zorg ervoor dat het nieuwe paneel op één lijn ligt met het vorige. Gebruik een kruislijnlaser om ervoor te zorgen dat je het behang recht en waterpas hangt. Zodra twee of drie panelen op hun plaats zitten, gebruik je een roller om de naden voorzichtig naar beneden te drukken en het behang te laten drogen.

Lees ook: De trends op het gebied van behang