betonplex

Iedereen is ondertussen wel bekend met de houtsoorten MDF, OSB en multiplex, maar over betonplex ontstaat nogal eens verwarring. Wat is het precies, wat zijn de voordelen en waar wordt het voor gebruikt?

Betonplexplaten zijn watervast verlijmd

Betonplex, beton multiplex, beton triplex, allemaal namen voor een en hetzelfde: een sterk type multiplex waarvan de platen watervast zijn verlijmd. Dit zorgt voor een sterk materiaal dat tegen een stootje kan en erg lang meegaat. Een plaat heeft een epoxylaag aan twee zijden. Dit is een harde, gladde en waterdichte coating. Hierdoor is verdere behandeling van de plaat niet nodig, omdat er geen water in kan trekken. De betonplex platen 18mm is de meest voorkomende maat.

Erg geschikt voor bekisting bij beton storten

Betonplex wordt vooral gebruikt voor bekisting als men beton gaat storten. De gladde buiten laag zorgt ervoor dat er bij het storten geen betonresten aan de plaat blijven zitten. Na gebruik zijn de betonplex platen ook weer eenvoudig schoon te maken. Hierdoor kun je het materiaal dus prima meerdere keren gebruiken.

Andere doeleinden van betonplex

Omdat betonplex waterafstotend en erg sterk is, wordt het tegenwoordig ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo zie je het erg veel als bodemplaat bij aanhangers, maar gebruikt men het ook voor het maken van hondenhokken, of andere dierenverblijven.

Anti-sliplaag

Tegenwoordig zijn er ook betonplex platen met een anti-sliplaag. Doordat deze platen geen gladde oppervlakte meer hebben, kun je ze niet gebruiken voor de bekisting om beton in te storten. In plaats daarvan worden ze gebruikt als ondergrond op een bouwplaats, of bij steigers.

De verschillende soorten betonplex

Betonplex platen kunnen van verschillende soorten hout gemaakt worden:
Betonplex berken: Dit is het meest gebruikte soort. Het materiaal heeft een hoge kwaliteit, is erg sterk en is goed waterdicht verlijmd. De berken betonplex platen zijn heel vaak te gebruiken en om deze reden een duurzame aankoop.
Betonplex hardhout: Een betonplex plaat van hardhout is een mooie middenweg. Het is stevig, de WBP-verlijming is prima en het blijft vrij lang watervast.
Betonplex populier: De populieren betonplex platen zijn minder sterk dan de berken en hardhout variant. Hierdoor gaan de platen minder lang mee, maar zijn ze wel een stuk goedkoper.