wat is een led lamp

Tot de introductie van de LED (Light Emitting Diode) lamp, beschikten lampen over een gloeidraad of fluorescentie. Een LED lamp daarentegen bestaat uit lichtgevende diodes, een diode is een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere. Een diode functioneert als het ware als een elektronisch terugslagventiel. De geleidende richting noemt men de doorlaatrichting en de andere richting de sperrichting. LED lampen gebruiken een stuk minder energie dan een TL-lamp, spaarlamp of gloeilamp, maar hoe werkt dat dan precies?

Lichtgewicht

Door de diodes is een LED lamp een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen komt. Een LED lamp is een elektronisch component dat rechtstreeks licht uitzendt en daardoor erg licht van gewicht is, zoals de t5 LED armatuur. De lichtkleur die de lamp geeft, hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal. Een LED is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradings frame met plaats voor de chip en een behuizing die de chip beschermt.

LED’s zijn erg klein

Omdat LED’s klein (2-5mm) zijn moeten ze gecombineerd worden om een grotere hoeveelheid licht af te geven.. Als je een LED verkeerd zou aansluiten dan zal de stroom worden tegengehouden en zal hij niet branden, doordat de diodes maar één richting op stroom kunnen geven. De LED gaat in principe niet kapot als deze verkeerd om aangesloten is.

Al in de jaren 20 ontdekt

De Russische wetenschapper Losev ontdekte in de jaren 20 van de vorige eeuw dat diodes licht uitstralen als  er stroom doorheen gaat. In 1927 vroeg hij hier patent voor aan, maar zijn uitvinding bleef onopgemerkt tot 1962, toen Nick Holoyak een werkende LED lamp ontwikkelde.

Veel verschillende doeleinden voor LED lampen

Tegenwoordig is LED niet meer weg te denken en vind je het in fiets- en auto verlichting, in sier lichten, in zowat alle huishoudelijke elektrische apparaten, maar ook in zaken van algemeen nut zoals verkeerslichten en straatlantaarns.

Veel brand uren

In vergelijking met andere lampen gaat een LED lamp veel langer mee, naar verwachting zo’n 50.000 branduren. Daarnaast kan een LED lamp tegen een stootje, in vergelijking met bijvoorbeeld een gloeilamp. Ook het aan- en uitzetten van een LED lamp heeft geen enkele invloed op de levensduur, waardoor de LED lampen vaak gebruikt worden met licht- en bewegingssensoren.