dakrandbeveiliging

Als er werkzaamheden op hoogte gedaan worden, ben je verplicht om voor beveiliging te zorgen tegen een eventuele val. Dit kan gedaan worden door individuele valbeveiliging of door collectieve valbeveiliging, zoals dakrandbeveiliging. Voor werkzaamheden op het dak, geniet de collectieve valbeveiliging altijd de voorkeur.

Individuele valbeveiliging

Dit komt omdat individuele valbeveiliging, nooit erg praktisch werkt. Je moet dan een harnas aan, waar allerlei touwen aan bevestigd worden. Op die manier word je opvangen bij een eventuele val. Vaak moet hier echter een tweede persoon bij zijn, puur om alles in de gaten te houden en te zorgen dat het touw strak blijft. Dit belemmert de bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je je constant bewust bent van het risico, wat werken op hoogte niet fijner maakt.

Sneller werken

Dakrandbeveiliging biedt maximale bescherming, ook als er meerdere personen op het dak aan het werk zijn. Al deze mensen zullen met een goede gemoedstoestand hun werk kunnen doen, en zich geen zorgen hoeven te maken over de beveiliging. Hierdoor zullen de werknemers zich veiliger voelen en beter hun werk kunnen doen, waardoor de klus sneller geklaard kan worden. Dit scheelt niet alleen geld, maar zorgt ook voor een fijnere werksfeer en laat iedereen met een goed en veilig gevoel aan de klus beginnen.

Collectieve dakrandbeveiliging

Meestal wordt er gekozen voor permanente, collectieve dakrandbeveiliging.  Dit zorgt namelijk voor optimale beveiliging, enorm gebruiksgemak en een rustige gemoedstoestand, omdat het werken op hoogte ineens niet meer gevaarlijk voelt. Vooral voor grote projecten is dit een uitkomst, omdat zo’n klus weken kan duren, maar daarnaast kun je ook voor kleinere projecten voor dit soort beveiliging zorgen, omdat het opbouwen hiervan, niet erg moeilijk hoeft te zijn en daardoor niet lang hoeft te duren. 

Veel betaalbare systemen voor dakrandbeveiliging

Vooral door de opkomst van zonnepanelen is dakrandbeveiliging een stuk beter geworden en zijn er betaalbare systemen die erg goed werken en vaak makkelijk te gebruiken zijn. De valbeveiliging moet functioneel zijn en op de eerste plaats de mensen die aan het werk zijn beschermen. Voor sommige klussen wil de opdrachtgever, om esthetische redenen, dat de dakrandbeveiliging ’s avonds en in het weekend verdwijnt. Dan is een neerklapbare beveiliging een goede optie. Hiervoor zijn handige systemen ontwikkeld en waar dit vroeger prijzige oplossingen waren, kun je nu met een minder grote investering al een erg goede beveiliging kopen. De investering in veiligheid, gebruiksgemak en bescherming is er een voor de lang termijn…