zandbak in de tuin

Een houten zandbak is een van de beste items die je in je tuin kunt zetten als je je kinderen blij wil maken. In een zandbak kunnen kinderen zich uren vermaken. Van een modderkeuken, tot een off the road baan voor speelgoed auto’s, een zandbak laat de fantasie leven. Je moet echter wel met een paar zaken rekening houden. Wat? Dat benoemen we hieronder.

Maak de zandbak niet te diep

De eerste tip die we je willen geven is om de zandbak niet te diep te maken. Nergens voor nodig en als een zandbak diep is, dan kan het zand niet goed drogen. Hierdoor blijft het langer modder en blijft het zand ook veel langer koud. Een niet te diepe zandbak is dus een must… ook fijn dat er dan minder zand uit gegooid kan worden.

Een verzonken zandbak

Als je de ruimte hebt, probeer er dan een verzonken zandbak van te maken. Op die manier kan het zand dat ernaast komt te liggen, zo gemakkelijk weer in de zandbak geschept worden. Voordat je de zandbak in gaat graven, moet je wel een antiworteldoek onder het zandbak zand doen. Hiermee voorkom je ongedierte en blijft het zand schoon.

Zorg voor zowel zon als schaduw

Zorg dat de zandbak op een plek staat waar hij niet de hele dag in de zon staat, maar ook niet de hele dag in de schaduw. Als hij altijd in de schaduw staat, kan er namelijk makkelijk schimmel ontstaan, omdat het vochtig blijft. Het liefst zorg je ervoor dat de zandbak ’s ochtends in de zon staat en ’s middags in de schaduw. Lukt dit niet, ga dan voor een zonnige plek en zorg zelf voor schaduw door bijvoorbeeld een parasol te gebruiken.

Deksel of afdekzeil

Plastic zandbakken hebben vaak een deksel waarmee je de zandbak kan afsluiten. Ook voor een houten zandbak heb je een goed afdekzeil nodig, waarmee je ongedierte en bijvoorbeeld ook katten buiten de zandbak houdt. Zorg er voor dat het zeil of het deksel kleine gaatjes bevat zodat het zand wel goed kan luchten. 

Kies het juiste formaat

Ook het formaat is natuurlijk belangrijk. Kies voor een kleine zandbak als je kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud zijn. Ze spelen dan vaak alleen en in een grote zandbak kunnen ze zich een beetje verloren voelen. Kies voor een groter model als ze ouder zijn dan 3 jaar. Samen spelen is dan des te leuker en op die manieren zitten de kinderen niet in elkaars weg.