vuilcontainer

Verbouwen brengt heel kopzorgen met zich mee. Je bent al helemaal aan het wegdromen van dat prachtige huis dat aan al je verwachtingen en dromen voldoet. Maar voor het zover is, staat er natuurlijk nog een en ander op de planning. De nodige materialen moeten besteld en geleverd worden, er moeten afspraken gemaakt worden met vakmannen voor de klusjes die je liever uit handen geeft en de wettelijk voorziene vergunningen moeten tijdig in orde zijn.

En dan komt onvermijdelijk de vraag wat er met het vrijgekomen bouwafval moet gebeuren? Bouwafval zelf afvoeren, is praktisch gezien een lastige klus omdat we toch spreken van grote en zware stukken die niet snel even in de auto kunnen. Ook zal het telkens heen en weer rijden naar het containerpark in geen geval efficiënt zijn. Een container bouwafval is in dit geval de beste oplossing.

Wat mag in een container bouwafval?

Deze vraag is vrij makkelijk te beantwoorden omdat het meeste afval dat vrijkomt bij een verbouwing in één en dezelfde container bouwafval mag gegooid worden. Puin, beton, stenen, isolatiematerialen, hout, ijzer en dergelijke meer moeten niet gesorteerd worden voor dit type container en dat scheelt een hoop tijd en energie. Bovendien is het stukken goedkoper dan voor elke afvalsoort een aparte container te moeten huren. Voor elke verbouwing is tevens het juiste formaat container te vinden die na eenvoudige afroep opgehaald wordt en, indien nodig, teruggeplaatst.

Asbesthoudende materialen, chemisch en organisch afval, autobanden, en accu’s bijvoorbeeld zijn dan weer zaken die er niet in mogen.

Bij het huren van een container bouwafval krijg je een handige checklist mee zodat je zeker weet wat kan en mag en wat niet.

Hoe lang mag een container bouwafval blijven staan?

De meeste contracten die afgesloten worden voor een container bouwafval lopen vier weken, al hoeft dit geen bindende regel te zijn.

In sommige steden en gemeenten is hiervoor wel een reglement van kracht, dus voor de plaatsing van de container even navraag doen is altijd een goed idee. Dit zal vooral afhankelijk zijn van de plaats waar de container komt te staan en de hinder die daarbij veroorzaakt wordt voor.

Welke vergunningen zijn nodig voor een container bouwafval?

Op de vraag of er voor een container bouwafval een vergunning nodig is, is geen eensluidend antwoord te geven. Dit hangt aan de ene kant af van de stedelijke of gemeentelijke reglementering en zal ook in grote mate afhangen van het al of niet hinderen van het verkeer. In dat laatste geval kan er een vergunning vereist zijn, maar zijn er ook plaatsen waar een melding al voldoende is. Wie het plan heeft om een container bouwafval te plaatsen, doet er goed aan tijdig navraag te doen om problemen en eventuele boetes te vermijden.

De voordelen op een rijtje

Verbouwen verloopt al een stuk makkelijker en zorgelozer door de inzet van een container bouwafval:

  • Het is goedkoper dan telkens het vrijgekomen afval te moeten afvoeren
  • Er moet geen aandacht besteed worden aan het sorteren van het vrijgekomen afval
  • De huur is flexibel in duurtijd
  • Er is ruime keuzemogelijkheid naar grootte en inhoud
  • Er is in veel gevallen geen vergunning nodig, enkel een, veelal gratis, melding