terrasoverkapping fundering

Een van de belangrijkste zaken als je gaat bouwen is de fundering. Het is namelijk de basis waar de te bouwen ruimte op komt te rusten. Is deze fundering niet goed, dan zal ook het bouwwerk niet goed worden. Dit geldt ook voor een terrasoverkapping. Vaak denken mensen dat zo’n fundering overkapping niet nodig is, omdat een terrasoverkapping minder zwaar is dan een gebouw van stenen, maar niets is minder waar. Met een goede fundering staat een terrasoverkapping waterpas en een heel stuk steviger. Dit verbetert ook het verder bouwen.

Een overkapping kan al snel honderden kilo’s wegen

Zoals gezegd denkt men vaak dat een terrasoverkapping geen fundering nodig heeft. Echter kan zo’n overkapping al snel honderden kilo’s wegen, helemaal als er veel glas in is verwerkt. Als je dan ook geen goede fundering hebt, zal een dergelijke overkapping na verloop van tijd niet meer waterpas staan en kan daardoor gaan verzakken. Dit heeft dan weer rampzalige gevolgen omdat ramen niet meer goed sluiten of omdat bevestigingspunten onder zware druk komen te staan. Daarom is een goede fundering juist van groot belang.

Zelf een fundering maken is niet moeilijk

Zelf een fundering maken voor je overkapping is een redelijk eenvoudige klus. Vooral als je de fundering maakt van betonnen poeren is dit voor een handige klusser niet al te moeilijk. Op internet zijn diverse instructievideo’s en teksten te vinden hoe je een dergelijk fundering van een terrasoverkapping moet maken. Ben je echt helemaal niet handig? Overweeg dan om het maken van de fundering uit te besteden. Bij het bouwen van een fundering komt ook een stukje vakmanschap kijken en als je daar niet over beschikt, kan de fundering die je legt voor grote problemen in de toekomst zorgen. 

Waar moet je aan denken voor je een fundering gaat leggen?

Als je zelf een fundering gaat plaatsen voor een terrasoverkapping zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je er voor zorgen dat de ondergrond hard is. Als je werkt met palen, zorg dan dat je ze net zo diep ingraaft tot je witte grond ziet. Voordat je echter begint met het aanleggen van de fundering is het belangrijk om te weten waar eventuele leidingen liggen. Ook leg je natuurlijk het beste eventuele nieuwe leidingen in de grond, voordat je met de fundering begint.