keuken duurzaam inspiratie

Verduurzaming is een van de toverwoorden van deze tijd. Als er iets is waar particulieren en bedrijven steeds meer oog voor krijgen, is het wel om zo energieneutraal mogelijk te werk te gaan. De keuken is een ideale plek om rekening te houden met duurzaamheid. Maar de keuken duurzaam maken: hoe doe je dat op een handige, slimme en voordelige manier? Dat is wat veel particulieren en, als hun onderneming een keuken heeft ook ondernemers, zich afvragen. Een duurzame keuken maken is gelukkig gemakkelijker dan veel mensen denken. In dit artikel vind je praktische adviezen om voor het creëren van een duurzame keuken. Hier bespraken hoe je energie kunt besparen in de keuken, hieronder geven we adviezen en tips om je keuken duurzaam te maken!

duurzame keuken inspiratie

Pak de verlichting aan bij een duurzame keuken

Een goede manier voor het inrichten van een duurzame keuken is, in de eerste plaats, de verlichting veranderen. De keuken duurzaam maken qua verlichting kan door bestaande lampen van halogeen of spaarlampen te vervangen voor led-verlichting. Led-lampen leveren aanzienlijk meer energetisch rendement op dan andere lampensoorten. Wie bijvoorbeeld in de hele woning, inclusief natuurlijk de keuken, alle lampen vervangt door led-verlichting, kan tussen de 70 tot 90 procent op de energierekening besparen. Dat is natuurlijk erg voordelig! Daarbij heeft led-verlichting als voordeel dat deze lampen een stuk langer meegaan dan traditionele verlichtingssoorten. Zo is de levensduur van een gloeilamp zo’n 3000 uur en gaat een spaarlamp tot 10.000 uur mee, terwijl een led-lamp tegenwoordig tot wel 50.000 uur kan meegaan. Tel uit je winst!

inspiratie duurzame keuken

Kies voor een multifunctionele kraan

Een keuken duurzaam maken kun je ook snel doen door de keukenkraan te vervangen door een multifunctionele kraan. Een zogenoemde Quooker-kraan is wat dat betreft de ideale keuze! Deze kraan levert op een duurzame manier net zo gemakkelijk koud als warm water. Naast deze kraan kun je ook kiezen voor een waterbesparende kraan in de keuken. Ook dan ben je natuurlijk milieubewust bezig en draag je een steentje bij aan meer duurzaamheid!

de keuken duurzaam maken

Besteed aandacht aan de keukenapparaten

Een duurzame keuken maken kun je ook realiseren door kritisch naar de keukenapparaten te kijken die je in installeert. Door goed op het energielabel te letten van bijvoorbeeld de afwasmachine, oven, magnetron en de elektrische kookplaat, kun je jouw keuken snel en slim een stuk duurzamer maken. Qua soorten labels is er variatie van A+++, de meest voordelige apparaten, tot apparaten in categorie D. Let op: naast het kiezen voor energiezuinige apparaten om een duurzame keuken te maken, is het slim om eten te koken met het deksel op de pan. Door een pan deksel te gebruiken, kun je al snel zo’n 50 tot 70 procent energie besparen. Let er verder op dat je voor grote pannen grote pitten gebruikt en voor kleinere pannen de kleinere pitten. Zo warm je je eten op de meest duurzame manier op!

Let op de materialen die je in de duurzame keuken gebruikt

De keuken duurzaam maken kan ook door goed te letten op de materialen die in de keuken gebruikt worden. Kies, als je voorkeur uitgaat naar hout, voor materialen die FSC gekeurd zijn en dus duurzaam zijn. Ook kiezen voor bamboe en gerecycled glas is een verstandige keuze als je voor een duurzame keuken wilt gaan. Mocht je onverhoopt op gas koken, kies dan voor een energieleverancier die groene gas aanbiedt.