horren

De winter kan een goede tijd zijn om eens na te denken over bepaalde zaken die jouw lente en zomer kunnen beïnvloeden. Dit is dan ook de tijd dat men over een nieuwe tuin of een fijne airco gaat nadenken. Dit geldt ook voor raamhorren, omdat deze erg veel voordelen hebben en ervoor zorgen dat de warme maanden veel fijner worden. Tegenwoordig is het erg makkelijk om een raamhor op maat te laten maken, dus zelfs voor een afwijkende maat raam, is het niet meer moeilijk om een hor te vinden. Maar waarom zou je nu eigenlijk zo’n hor plaatsen?

De verschillende typen raamhorren

We onderscheiden tegenwoordig vier verschillende soorten raamhorren: de vaste hor, de rolhor,  de inzethor en de inzetrolhor. Een vaste hor is het beste te gebruiken als je een smal kozijn hebt. Dit type hor moet je namelijk tegen het kozijn aan monteren. Een rolhor daarentegen kan op elk soort raam gebruikt worden. Dit type hor is vooral makkelijk bij een dakraam. Een inzethor kan, zoals het woord al zegt, in het kozijn gezet worden: ideaal voor een draai- of klepraam. Een inzetrolhor is nagenoeg hetzelfde als een inzethor, alleen rol je hierbij de hor naar beneden of naar boven op.

Buitenhouden van insecten, maar ook van pollen

Als je aan een hor denkt, denk je meestal aan het buitenhouden van insecten. Een bijkomend voordeel van een hor is echter ook dat door de hele kleine, fijne gaatjes, ook wel mazen genoemd, er stuifmeel tegengehouden wordt. Dit is ideaal voor mensen met hooikoorts en andere allergieën.

Hordeuren

Naast de horren voor de ramen zijn er ook verschillende horren voor de deur te verkrijgen. Ook hier zijn verschillende soorten in te vinden: de lamellenhordeur, de schuivende hordeur of rolhordeur, de plissé hordeur en de scharnierende hordeur. Een lamellenhordeur is ideaal als je kleine kinderen of huisdieren hebt rondlopen. Het is geen vaste hordeur maar met lamellen. Je kan daar zo doorheen lopen en deze valt achter je weer gewoon dicht. Enige nadeel hiervan is dat de mogelijkheid bestaat dat er hier en daar wat insecten meekomen. Ook het eerder genoemde voordeel van het buiten houden van pollen van bloemen en planten is hier minder effectief bij.

Zoals je ziet zijn er zowel voor de ramen als voor de deuren verschillende opties voor een hor te vinden. Het is dan ook erg belangrijk om research te doen voor je een hor voor je raam of deur gaat kopen, want zoals je ziet is er genoeg keuze op de markt van horren.