led dimmers

Dankzij het coronavirus heb je de afgelopen maanden zoveel tijd in huis doorgebracht dat je precies in de gaten hebt gekregen met welke aanpassingen je je woning kunt verbeteren, comfortabeler en duurzamer kunt maken. Met zoveel tijd verplicht in huis wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je alles op orde hebt en dat je er met veel plezier dag na dag en avond na avond in kunt doorbrengen. 

Een van de eerste dingen waarmee je aan de slag ging in huis was daarom de verlichting. Toen je noodgedwongen thuis moest blijven toen de eerste lockdown vorig jaar werd afgekondigd, was het je al opgevallen dat er het nodige verbeterd kon worden in huis. Beetje bij beetje ging je allerlei mogelijkheden langs waarmee je je woning comfortabeler en duurzamer zou kunnen maken. Het vernieuwen van de verlichting kon daarbij niet ontbreken. 

LED lampen zijn zuiniger in gebruik en hebben een lange levensduur

Vrijwel overal in huis heb je daarom de gebruikte verlichting vervangen door LED lampen. LED lampen zijn namelijk een stuk zuiniger in gebruik, waardoor je het milieu een grote dienst doet en daarnaast behoorlijk wat geld overhoudt op je maandelijkse energierekening. LED verlichting gebruikt namelijk tot wel 70% minder energie als conventionele verlichting, waardoor je aanzienlijke verschillen kunt zien bij je energieverbruik. Bovendien is de levensduur van een LED lamp aanzienlijk langer dan die van een conventionele gloeilamp, waardoor deze een stuk langer meegaan en de afvalberg aanzienlijk weten te verkleinen. 

Tegenwoordig is iedere lamp te verkrijgen in een LED versie

Vrijwel iedere lamp is tegenwoordig te vervangen door een LED versie. Zo heb je de oude flikkerende TL-lampen in de garage vervangen door nieuwe LED TL–buizen, zijn alle gloeilampen voor een LED uitvoering veranderd en heb je de halogeen spots aan het plafond vervangen door moderne versies van LED. Toch heb je bij deze laatste de nodige problemen ondervonden, toen je deze aansluit op de dimmers waarmee je voorheen je halogeenlampen bediende.

Dit komt omdat LED spots bij het gebruik in combinatie met de oorspronkelijke halogeen spots gaan flikkeren en zoemen. Het mag duidelijk zijn dat dit niet ideaal is als je een avondje rustig in huis wilt doorbrengen. De reden dat je deze problemen ondervindt, is omdat de dimmers van halogeen spots doorgaans goed functioneren bij een minimale belasting van 50 Watt. Aangezien LED lampen een stuk zuiniger zijn, wordt deze minimale belasting niet gehaald, waardoor de spots gaan flikkeren en zoemen. 

Gebruik voor LED lampen die je wilt dimmer speciale LED dimmers

Gelukkig valt dit eenvoudig te verhelpen door passende LED dimmers bestellen. LED dimmers zijn speciale dimmers voor LED lampen en hebben een lagere minimale belasting, speciaal gemaakt voor energiezuinige LED lampen. Afhankelijk van het type lamp dat je gebruikt, kunt je kiezen voor een zogenaamde ‘fase aansnijdende dimmer’ of een ‘fase afsnijdende dimmer’. Natuurlijk dien je voor aankoop van de lampen jezelf wel goed te informeren of deze wel of niet dimbaar zijn. 

LED dimmers zijn gelukkig makkelijk zelf te installeren. Je zult zien dat het gebruik van de dimfunctie probleemloos zal verlopen wanneer je de speciale dimmers voor LED lampen gebruikt. Op deze manier kun je jezelf ervan verzekeren dat je de ideale lichtsterkte kunt kiezen voor iedere gewenste sfeer!