infrarood panelen

Infraroodverwarming wordt al geruime tijd gebruikt voor het verwarmen van fabrieksgebouwen, kantoren en openbare ruimtes. Vanwege de voordelen van dit systeem zie je dit type verwarming echter ook steeds vaker terug in huizen van particulieren. Dit zal in de toekomst steeds vaker gebeuren, omdat de Nederlandse regering ervoor gekozen heeft om vanaf 2050 geen gas meer te gebruiken in huishoudens. Echter is deze manier van een ruimte verwarmen nog erg nieuw en zijn er veel vragen. Zo weten mensen vaak niet dat je niet alleen infrarood panelen moet aanschaffen, maar ook een thermostaat infrarood verwarming. Lees dan ook verder als je alles over infrarood verwarming wil weten.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel geeft stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warme direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht. Bij verwarming met radiatoren bijvoorbeeld verwarmen de radiatoren wel die lucht. De warme lucht stijgt op richting plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator. Dit principe noemen we convectie. Het nadeel van convectie zijn de luchtcirculaties die ontstaan. Huisstof en ander fijn stof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis verspreid. Bij verwarming met infrarood panelen heb je hier geen tot weinig last van omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen sprake van convectie.

Makkelijk te installeren

Een van de andere grote voordelen van infraroodverwarming is de simpele manier van installeren. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen relatief eenvoudig aan de muur of aan het plafond worden opgehangen. Je hoeft dus geen gas- of waterleidingen aan te leggen zoals bij conventionele verwarming en dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Wel moet er in de buurt van de panelen een stopcontact aanwezig zijn of een lichtpunt en moet je dus rekening houden met draden die weggewerkt dienen te worden. De panelen worden aangestuurd door een draadloze thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen. Met een afstandsbediening kun je de panelen afzonderlijk bedienen.

Veel verschillende type panelen op de markt

De huidige generatie infraroodpanelen heeft uit allerlei stijlvolle modellen die perfect in een modern interieur passen. Afhankelijk van de toepassing kun je kiezen uit glas, keramiek, aluminium en soms ook nog uit andere materialen. Ook allerlei decoratieve afbeeldingen zijn bij panelen mogelijk of foto’s waardoor je het paneel een unieke uitstraling kunt geven. Infraroodverwarming kan tevens toegepast worden in spiegels, wat vooral in badkamers praktisch is omdat je er veel ruimte mee kunt besparen. Een vlak paneel is immers makkelijker weg te werken of te integreren dan een radiator.