verlichtingtrend

De afgelopen twaalf maanden zaten we iets vaker thuis dan ons lief was, maar zo hadden we ook extra veel tijd om over ons interieur na te denken. 2021 is dan weer het jaar waarin we wat meer vrijheid krijgen, ook op het gebied van verlichting. Mixen en matchen is namelijk een van de trends die dit jaar typeren, maar er zijn ook een aantal andere trends die je moet hebben gezien.

Vrijelijk mixen en matchen

Eigenlijk is 2021 een heel leuk jaar omdat je gewoon lekker kan combineren. Het hoeft heus niet allemaal duur te zijn en materialen en kleuren mixen, zorgt voor een speels effect. Vooral brons, messing, glas en metaal doen het daarbij heel goed. Wat glas betreft, gaat het daarbij niet alleen om transparant glas maar ook om smokey-, zilver- en goudkleurig glas. 

Wat de kleuren betreft, gaat de voorkeur wel uit naar kleuren die luxe uitstralen en die trouw blijven aan eerder industriële trends. Okergeel is daar een heel goed voorbeeld van en heeft opnieuw het voordeel dat het heel goed te combineren valt. Ook donkerblauw is een populaire keuze. Andere trendy kleuren zijn zwart, smaragdgroen en zachtgoud. Zo’n gouden lampen geven snel een luxueuze uitstraling en zijn zowel in een modern als een industrieel, romantisch of Scandinavisch interieur in te passen.

Cirkelvormige hanglampen

De hanglamp is al langer in! Ook in 2021 is het nog steeds een populaire keuze. Een van de nieuwste trends is hanglampen met ringen. Symmetrische ontwerpen sluiten goed aan bij de huidige woonstijlen en het is opnieuw mogelijk om heel creatief te wezen. Zo hoef je deze ringen niet horizontaal op te hangen, maar je kan ze ook speels en onder schuine hoeken ophangen. Hierbij kunnen verschillende hanglampen zelfs in elkaar lijken te haken, zodat er een bijzonder lijnenspel ontstaat.

Rotan- en bamboeverlichting

Een andere opvallende trend is de verdere opkomst van rotan en bamboe. Geheel onverwachts is dit echter niet, want rotan en bamboe deden het ook vorig jaar al goed. Zo zijn rotanwiegjes bijvoorbeeld al even aan comeback bezig. In de botanische interieurs zien we deze warme en exotische materialen ook al vaak verschijnen en ook in de tuin doen ze het heel goed. Bovendien is een bamboelamp gewoon praktisch en schijnt het licht er eenvoudig door. En omdat rotan en bamboe organische materialen zijn, past het lang niet alleen in een botanisch interieur. Ook in bijvoorbeeld een landelijk of Scandinavisch interieur staan deze materialen zeker niet mis.

Plafondventilators

Zo’n twintig jaar geleden had elke woning wel een plafondventilator die hielp om warme zomerdagen te trotseren. Verbeterde isolatie en de opkomst van airco’s hebben ze ietwat overbodig gemaakt, maar nu de klimaatopwarming voor steeds warmere zomers zorgt, lijken ze terug van weggeweest. Denk dan echter niet aan de klassieke modellen waarbij de zoevende wieken duidelijk zichtbaar waren, maar bijvoorbeeld aan designmodellen met een ring van licht en een subtiel weggewerkte ventilator. Vooral in de slaapkamer staan ze heel goed en net deze kamer kan al eens een frisse wind gebruiken.