duurzamer wonen

Er wordt hedendaags steeds meer nadruk gelegd op duurzaam wonen. Duurzaam wonen is niet enkel besparen op energie en water, maar omvat veel meer. Wanneer je het goed aanpakt, kun je met duurzamer wonen net zo comfortabel leven als wanneer je dat niet doet en hierbij o.a. financiële en gezondheidsgerelateerde voordelen ervaren. Minder wordt vaak meer zodra bewuster wonen jouw besluit is geworden.

Hoe kun je duurzamer wonen?

Deze vraag blijft voor veel mensen een vraag die lastig te beantwoorden is. Het begint bij bewustwording. Bewust wonen leidt tot het maken van andere keuzes die bijdragen aan het antwoord op de vraag hoe je duurzamer wonen kunt. Onderstaande punten zullen je helpen bij dit proces.

Ga voor een zo efficiënt mogelijke plek

Alvorens je een plek kiest waar je wonen wilt, is het van belang om de efficiëntie van de desbetreffende locatie te bepalen. Je wilt uiteraard niet onnodig reizen, dus is het ideaal dat je een plek kiest waar je je hobby’s of werkzaamheden kunt uitvoeren.

Deel je interieur zo efficiënt mogelijk in

Het is misschien leuk om groot te wonen, maar groot wonen betekent ook vaak groot energieverbruik. Als je woning voldoet aan enkel wat je écht nodig hebt, kun je je creativiteit loslaten op je woonruimtes en ze zo efficiënt mogelijk indelen. Dit leidt tot minder verbruik en meer besparingen. Bewust wonen levert juist op!

Neem milieuvriendelijke keuzes

Milieuvriendelijke keuzes maken maakt deel uit van bewuster wonen. Kiezen voor producten die maatschappelijk verantwoord geproduceerd zijn, milieuvriendelijke diensten, zo min mogelijk vervuilen, verspillen en milieuvriendelijk je energie opwekken vallen o.a. hieronder.

Praktische beslissingen maken

Er worden tegenwoordig enorm veel onnodige aankopen gedaan en daar wil je geen deel van uit maken als bewust wonen centraal staat. Koop daarom enkel wat je nodig hebt. Hebbedingetjes veranderen vaak in producten die uiteindelijk zo goed als niet meer worden gebruikt. Hierdoor ontstaat er veel verspilling en als er iets is wat je niet moet willen als je duurzaam wonen wilt, is het onnodige verspilling veroorzaken.

Afval scheiden en verminderen

Probeer in de keuken zoveel mogelijk afval te scheiden en dingen te hergebruiken. Ook kun je proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecyclede artikelen. Bewuster wonen betekent ook bewuster met je afval om gaan!

Duurzaam wonen hoeft niet moeilijk te zijn

Wanneer je bovenstaande punten nastreeft, kun je werkelijk een verschil maken. Je bent dan niet alleen maar bezig met bewust wonen of met nog bewuster wonen, maar eigenlijk met de hele wereld. Elk klein dingetje die je doet levert een positieve bijdrage aan ons milieu. Wanneer je er eenmaal mee begint, merk je dat duurzamer wonen helemaal niet zo moeilijk is!