Bij een totaalrenovatie komt heel wat kijken, zowel op praktisch als administratief vlak. Daarom informeer je je best goed voor je aan de renovatiewerken begint. 

Elke renovatie heeft een andere omvang. Een totaalrenovatie is een renovatie van jouw volledige woning. Er zullen projecten zijn waar er slechts enkele elementen onder handen worden genomen en er zullen er zijn waar er ook grotere werken zoals gevelwerken, vloeren en dakwerken aangepakt worden. 

Hier zijn enkele tips om op korte tijd en tegen acceptabele kosten jouw droomwoning te realiseren. 

Stap 1: Wat wil ik verbouwen? 

Zorg dat het vooraf duidelijk is wat er wel en niet aan vervanging toe is. Zit je hiervoor op dezelfde lijn als jouw partner? Dan kunnen jullie van start gaan! 

Stap 2: Wat gaan de verbouwingswerken kosten? 

Maak op voorhand een inschatting van de kost van de verbouwingswerken. Moet je hiervoor geld gaan lenen? Ga je alle verbouwingen samen uitvoeren of zijn er zaken die kunnen wachten om de kosten te spreiden? 

Stap 3: Wie heb ik nodig voor mijn verbouwingen?

Afhankelijk van de omvang van jouw totaalrenovatie heb je veel of weinig helpende handen nodig. Kan je de werken zelf uitvoeren of moet je beroep doen op specialisten met ervaring? Een specialist heeft ervaring in totaalrenovaties, badkamerrenovaties en keukenrenovaties, maar kan je vaak ook helpen met grotere werken zoals dakwerken, schilderwerken, gevelwerken en het leggen van vloeren. 

Stap 4: Hoe ziet mijn planning er uit?

Als je de juiste helpende handen hebt gevonden, ben je bijna klaar om van start te gaan. Eerst moet er nog een gedetailleerde planning opgesteld worden zodat het voor iedereen duidelijk is wat er in welke volgorde moet gebeuren. Is het nodig om vergunningen aan te vragen? Ook dit kijk je best na voor je aan jouw totaalrenovatie begint. 

Stap 5: Van start gaan!

Je kan nu beginnen aan de werken om jouw huis om te toveren tot jouw droomhuis.