zelf een hemelbed maken

Hemelbedden werden al eeuwen geleden gebruikt en hadden toen verschillende functies. Door gordijnen aan de hemel te bevestigen, had men meer privacy in bed. Ook werd men daardoor beter beschermd tegen insecten en tegen tocht. Juist vanwege deze redenen zien we hemelbedden nog steeds in tropische landen. In onze westerse wereld is de functie van hemelbedden vooral decoratief. Om welke redenen zou ook jij moeten slapen in een hemelbed?

Niet alleen voor romantici

Bij de gedachte aan een hemelbed leggen we al snel de link naar romantiek. Dat mag, maar je kan het ook breder zien. Afhankelijk van de stijl kan je namelijk ook voor een hele stoere variant kiezen. Een hemelbed is verkrijgbaar in uiteenlopende uitvoeringen en ook passend te maken voor jouw interieur. Dus ook als jouw slaapkamer een moderne of industriële look heeft, is een hemelbed een optie.

Materialen voor jouw slaaphemel

De eerste stap is het kiezen van de materiaalsoort. Slaap je in een landelijk interieur, dan past hout erg mooi. Heeft jouw hele huis een industriële inrichting, dan lijkt staal een prima keuze. Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Bepaalde houtsoorten kunnen ook heel goed bij een modern interieur. Een hemelbed is te maken uit elk materiaal.

slapen in een hemelbed

Zelf maken

Ben je een beetje handig, dan kan je prima zelf een hemelbed maken. Met je huidige bed als uitgangspunt is het zelfs nog makkelijker, je kan dat vrij eenvoudig omtoveren in een gaaf hemelbed. Door een ombouw en een overkapping te maken, ben je al een heel eind. Je bepaalt zelf of je deze overkapping aan het plafond bevestigt of bijvoorbeeld laat rusten op pilaren of verticale buizen op de hoeken. Slapen in een hemelbed is dus gewoon mogelijk in jouw eigen vertrouwde bed. Natuurlijk kan je ook een vakman of goeie vriend vragen jou te helpen bij zelf een hemelbed maken.

Matraskeuze

Het maakt bij de keuze (of het zelf maken) van jouw nieuwe hemelbed niet zoveel uit of je kiest voor een gewone matras of voor een hemelbed boxspring. Wel moet je uiteraard rekening houden met de hoogte van je bed in verhouding tot de ombouw. Met een speciale inbouw hemelbed boxspring zit je altijd goed.