Hoe meer je gaat verdienen, hoe meer je geneigd bent om uit te geven. Wanneer je salaris stijgt is de kans groot dat je ook je uitgaven groeien. Je koopt een net iets duurdere auto, gaat groter wonen en misschien elk weekend een keertje uit eten. Bij al deze uitgaven moet je jezelf de vraag stellen: is dit het waard? 

Geld & Energie VS Plezier & Comfort

Vooral met luxeproducten kan dit nog wel eens tegenvallen. Een jacuzzi in de tuin lijkt leuk, maar hoe vaak ga je er ook daadwerkelijk in zitten? En lopen schoenen van € 300,- nou echt beter dan een paar die de helft hebben gekost? Meestal is het antwoord nee, en dan kun je jezelf afvragen of dit een goede uitgaven is. 

Mogelijk twijfel je om deze reden ook om een haard aan te schaffen. Wegen de kosten op tegen de baten? We zijn er ingedoken en vertellen je graag hoe wij er tegenaan kijken!

Verschillende soorten haarden

Voor we een keiharde conclusie kunnen trekken, is het natuurlijk eerst van belang om uit te zoeken wat voor soort haarden er zijn. Grofweg onderscheiden we drie typen: een vuurhaard, een elektrische haard en bio ethanol haarden. De laatste twee categorieën worden ook weleens ‘nephaarden’ genoemd, hoewel dit niet per se terecht is.

Laten we eerst even inzoomen op de vuurhaard. Hiermee bedoelen we de traditionele openhaarden die branden op een houtvuur. Super gezellig natuurlijk, maar ze hebben één groot nadeel: je hebt altijd een afvoerpijp nodig. Als je hout verbrandt komt er rook vrij, en dus is een schoorsteen essentieel. Dit maakt het aanleggen van een dergelijke openhaard dus gelijk al een duur geintje. De kosten en moeite hangen af van het typen woning, maar dit kan nog wel eens flink tegenvallen. Vervolgens moet je altijd hout in huis hebben en een hoop tijd steken in het aanmaken van het vuur. Niet meer helemaal van deze tijd als je het ons vraagt. Een traditionele haard is de moeite dan ook niet waard!

Door naar nephaard nummer één: de elektrische haard. Bij een elektrische haard komt geen vuur te pas, en dus is een schoorsteen niet nodig. Dit is gelijk al een heel groot voordeel. Veel elektrische haarden hoeven enkel in het stopcontact gestoken te worden om van te kunnen genieten. Dit scheelt dus een hele hoop gedoe! Toch lever je vaak wel iets in qua beleving. Hoewel je hele realistische elektrische haarden hebt, is het vuurbeeld vaak toch iets minder realistisch. Daarentegen zijn de kosten dan ook een stuk lager. Conclusie? Een elektrische haard kán de moeite waard zijn. 

Tot slot de bio ethanol haard. Deze ‘nephaard’ is eigenlijk zo nep nog niet. Een bio-ethanol haard is eigenlijk gelijk aan een traditionele vuurhaard, alleen verbrand je geen hout maar vloeistof. Hierdoor heb je wél echte vlammen, maar geen rook. Een schoorsteen is bij een bio-ethanol haard dan ook niet nodig. Deze afvoerloze oplossing combineert volgens ons dan ook best of both worlds.Deze haarden zijn tevens eenvoudig te installeren en in allerlei prijsklassen te verkrijgen. Wel de lusten, maar niet de lasten. Is een bio-ethanol haard de moeite waard? Jazeker!

Een fijne sfeer in huis werkt in alles door

Laten we ook nog even kort stilstaan bij het effect van een haard in huis. Dansende vlammen maken elke ruimte gelijk gezellig. Niks werkt is zo eenvoudig om sfeer mee te maken als een haard. Onderschat de positieve bijwerkingen hiervan niet. Een fijne sfeer zorgt voor een prettige energie in huis. Dit is goed voor zowel je werkethiek als de romantiek! Wat ons betreft dus altijd een goed idee ;).