meterkast

Eigenlijk begint alles in ons huishouden bij de meterkast, hier vind je namelijk zo’n beetje alle aansluitingen en meters. Denk hierbij aan de gasmeter, wifi, telefoon, glasvezel en natuurlijk de groepenkast. Deze laatste zorgt voor de verdeling van de stroom in de woning en mag zich maximaal 3 meter van de voordeur bevinden. De groepenkast noem je ook wel de installatiekast en vroeger werd dit ook wel de stoppenkast genoemd. Dit omdat in de zekeringkast stoppen (=zekeringen) zaten. Deze zie je vooral nog in oudere huizen. Aangezien al de stroom van het huis vanuit de groepenkast wordt geregeld is dit een belangrijk onderdeel dat veilig moet zijn. Moet deze groepenkast vervangen worden, dan kun je dan ook het beste een gecertificeerd exemplaar aanschaffen, van bijvoorbeeld Abb haf.

De hoofdschakelaar

Een van de belangrijkste onderdelen van de meterkast is de hoofdschakelaar. Deze verzorgt het hele stroomnetwerk dat aangesloten is op de betreffende hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar kan in één keer alle aangesloten elektrische installaties aan- en uitschakelen. Pas sinds september 2005 is een hoofdschakelaar verplicht in iedere groepenkast. Ze hebben tegenwoordig zelfs een vast plek gekregen in de meterkast: rechtsonder. 

De elektriciteitsmeter

Natuurlijk wil je weten hoeveel elektriciteit jouw huishouden verbruikt en dus zit in de meterkast een elektriciteitsmeter. Voor deze meter heb je tegenwoordig verschillende varianten en de meest voorkomende in moderne huizen is de slimme meter. Hierin zit een geheugen dat zowel de elektriciteit standen als de gasstanden onthoudt. Daarvoor is de elektriciteitsmeter verbonden met de gasmeter. Je kunt toestemming geven aan je elektriciteitsleverancier en dan kan de slimme meter de meterstanden doorsturen via het telefoonsignaal.

Digitale meter in plaats van slimme meter

In plaats van een slimme meter kun je ook kiezen voor een digitale meter. Hierin zit geen geheugen dat de gas- en elektriciteit standen opslaat, de meter kan dus geen meterstanden doorsturen en is niet verbonden met de gasmeter. Een slimme meter herken je aan het digitale (LCD) display én er staat op de meter: PLC, Modem, Hub, DSMR GPRS of er staat een symbool van een zendmast. Als laatste heb je nog de analoge elektriciteitsmeter, deze kan 1 of 2 telwerken (standen) hebben, waar je het verbruik op kunt aflezen.

1-fase of 3-fase groepenkasten

Er zijn 1-fase en 3-fase groepenkasten. In de meeste huizen zit een 1-fase groepenkast.
Je kunt controleren welke jij hebt, door te kijken naar het aantal draden dat uit de groepenkast komt… of nog gemakkelijker op de elektriciteitsmeter te kijken naar de aansluitwaarde. Bij een 1 fase aansluiting staat er 220/230 Volt op en bij een 3 fase aansluiting staat er 380/400 Volt. Een 3 fase aansluiting is handig als je een groter vermogen nodig hebt, omdat je veel elektrische apparaten hebt of apparaten die 3 fasen groepenkast nodig hebben zoals een inductiekookplaat, een sauna of een oplaadpunt voor een elektrische auto. Dus ga je verbouwen, check dan je groepenkast.