veilige woonomgeving

Kijk je af en toe uit het raam en zie je mensen langslopen waarvan je denkt “wie is dat eigenlijk en wat doen ze hier?”. Waarschijnlijk is het onschuldig maar toch kan het onzekerheid oproepen. Wat gebeurt er eigenlijk voor mijn deur wanneer je niet thuis bent en is er een manier om dit in de gaten te houden? Je ziet steeds vaker camera’s hangen bij mensen thuis, die vaak verschijnen nadat er ergens in de straat een inbraak is gepleegd. Wacht niet tot het te laat is en beveilig jouw woning met IP camera’s. Hoe dit werkt en wat je moet weten kun je op deze pagina lezen.

Waarom kiezen voor camerabeveiliging?

Je kunt niet overal tegelijk zijn en je hebt ook al geen ogen in je achterhoofd. Met beveiligingscamera’s heb je beter zicht op jouw woning, jouw eigendommen en mogelijke gevaren. Daarbij is er onderscheid te maken tussen indoor camera’s en outdoor camera’s. Naast afwijkende technische specificaties zoals een waterdichte behuizing voor buiten zal de toepassing ook afwijken. Zo is een outdoor camera voornamelijk bedoeld om gevaren buiten de woning tijdig in beeld te brengen. Een indoor camera kan inbrekers vastleggen maar dan is het eigenlijk al te laat. Deze camera’s zijn met name geschikt om thuis een oogje in het zeil te houden of de veiligheid van gezinsleden te waarborgen. Hierbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de privacy van het individu. Maar daarover verder op deze pagina meer.

Hoe zit het met de privacy?

Er zijn verhalen van IP camera’s in huis die beelden opnemen terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling is. In het begin zijn er inderdaad wel incidenten geweest waarbij de privacy van het individu niet geheel gewaarborgd was. De meeste gaten zijn ondertussen gedicht, fabrikanten besteden steeds meer aandacht aan slimme oplossingen om camerabewaking mogelijk te maken met respect voor de privacy. Zo is de bekende indoor IP camera van Somfy uitgerust met een ‘privacy shutter’, dit is een klepje dat je voor de lens kunt schuiven. Het is een kleine toevoeging dat toch veel zorgen weg kan nemen.

Wat betreft opname van personen zul je rekening moeten houden met de privacy wetgeving. Zo mag je buiten in principe alleen je eigen terrein vastleggen. Het looppad, de tuin, maar niet de openbare weg. Als er toch wat extra ruimte in beeld komt zal dit op zich geen bezwaar zijn, maar mochten beelden voor politiezaken ingezet worden kunnen ze hierdoor wettelijk gezien als onbruikbaar worden aangemerkt. Tevens dien je duidelijk aan te geven dat er gefilmd kan worden, bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de oprit of stoep te plaatsen.

Als je binnen personen ontvangt van buiten het huishouden ben je officieel verplicht om kenbaar te maken dat er opnames gemaakt worden. Of je schakelt de camera tijdelijk uit natuurlijk, dat kan ook. Je mag bijvoorbeeld niet zonder toestemming de kinderoppas filmen om te kijken of alles thuis in orde is. Wees ook duidelijk naar andere gezinsleden zoals minderjarige kinderen wat je vastlegt en waarom. Dit neemt direct veel onzekerheid weg.

Beveiliging uitbreiden met smart home

Met een smart home systeem zoals TaHoma van Somfy kun je de mogelijkheden nog verder uitbreiden. Daarbij gaat het niet alleen over persoonlijke beveiliging en monitoring maar ook extra wooncomfort.

  • Draadloos alarmsysteem: Wanneer er een (verdachte) beweging wordt geregistreerd, dan kan er direct een luid signaal afgaan om bijvoorbeeld indringers af te schrikken. Het is ook mogelijk om een stil alarm af te laten gaan op je smartphone, waar je op dat moment ook bent.
  • Video deurbel: Dit is een vorm van videobeveiliging waarbij er een tweeweg-communicatie mogelijk is. Als er iemand aanbelt dan kun je zonder de deur te openen deze persoon zien er communiceren. Dit werkt zelfs als je niet thuis bent.
  • Verlichting: Smart lights zijn praktisch en ze kunnen ook gekoppeld worden aan het beveiligingssysteem. Laat bij onraad de lichten in huis inschakelen. Zo heb je zelf direct meer zicht en het kan inbrekers afschrikken.
  • Rookmelders: Vergeet ook niet andere vormen van beveiliging, zo zijn er slimme rookmelders die naast een hoorbaar signaal in huis ook een bericht naar je telefoon kunnen sturen. Of maak een koppeling met familieleden in het kader van mantelzorg.

Camerabeveiliging kan een goed begin zijn van een totale security oplossing die naast beveiliging ook andere voordelen biedt.