raamdecoratie

Om u te beschermen tegen nieuwsgierige blikken, zodat het lekker donker is om te slapen en natuurlijk voor de sier, hebben ramen gordijnen, rolgordijnen, luiken, plisségordijnen of jaloezieën nodig. Wat past bij uw eisen?

Wat moet er voor het raam: gordijnen, jaloezieën, rolgordijnen, rolluiken, schuifgordijnen of plisségordijnen? De keuze is groot, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Maar wat zijn de verschillen en eigenaardigheden? Wij geven u alle informatie over deze raamdecoraties.

Trouwens, een goede raamdecoratie vervult drie essentiële taken:

  1. Zonwering: deze beschermt de kamer en het meubilair tegen te veel zonlicht en verduistert de kamer ’s nachts indien nodig.
  2. Privacy: Als privacyscherm biedt het de bewoners privacy en beschermt het hen tegen nieuwsgierige blikken.
  3. Design: Tenslotte is het een doeltreffend designelement in de binnenhuisinrichting en moet het de betrokken ruimte en haar functie optimaal aanvullen.

Hieronder vindt u details, ideeën en tips over gordijnen, jaloezieën, rolgordijnen, rolluiken, schuifgordijnen en plisségordijnen.

1. gordijnen: helemaal niet zo “omaachtig”

Het gordijn is zogezegd de klassieker onder de raamdecoraties. Het gordijn is een semi-transparant, meestal wit of op zijn minst zeer licht gekleurd gordijn dat kan worden dichtgetrokken en het zicht naar buiten afschermt. Het decoratieve gordijn, dat aan de zijkant van het raam wordt bevestigd, dient in de eerste plaats een decoratief doel. Het kan echter ook zo worden gemonteerd dat de twee stoffen panelen naar het midden kunnen worden getrokken.

Voor de ophanging wordt een gordijnroede of een dunne staalkabel gebruikt. Beide worden met een beugel aan de muur of het plafond bevestigd.

Gordijnen werden lange tijd en ten onrechte beschouwd als saai en “omaachtig”. Maar met katoenen stoffen of natuurlijk linnen geven ze rechte modern ingerichte ruimtes een zachte nonchalance.

Tip voor gordijnen: Als u als het donker is een klein tafellampje tussen het rolgordijn en het raam aanzet, houdt u ongewenste blikken buiten, zelfs zonder de sjaals dicht te trekken.

2. jaloezieën: lamellen perfect voor de studeerkamer

Jaloezieën hebben verstelbare lamellen, zodat de hoeveelheid licht die van buiten naar binnen valt perfect kan worden geregeld. Het biedt bescherming tegen zonlicht en ongewenste blikken en wordt met behulp van een trekkoord omhoog of omlaag gebracht.

Om de lamellen in de juiste positie te brengen, is er een zogenaamde draaistang. Een jaloezie kan rechtstreeks op het raamkozijn worden gemonteerd – met schroeven of met een klembeugel om op te hangen. Of direct in de vensteropening.

De lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, gemaakt van verschillende materialen, bijvoorbeeld aluminium, kunststof of hout, en in talloze kleuren.

Aangezien de meeste jaloezieën nog licht toelaten in de kamer, zelfs wanneer de lamellen gesloten zijn, zijn ze minder geschikt voor een slaapkamer die volledig verduisterd moet worden.

Anderzijds scoren ze in de studie door, afhankelijk van de hoek van de lamellen, te zorgen voor niet-verblindend daglicht op de werkplek, zonder de ruimte al te zeer te verduisteren.

3. rolgordijnen: zonwering en privacybescherming

Een rolgordijn biedt zowel zon- als privacybescherming en is gemakkelijk en handig te bedienen. Het wordt soepel gespannen, hetzij aan de zijkant door een touwgeleider, hetzij aan de onderkant door een gewicht aan de zoom. Op die manier zwaait het niet heen en weer voor het raam – bijvoorbeeld bij lichte (tocht)wind.

Hij wordt gemonteerd aan de muur, aan het plafond of rechtstreeks op het raamkozijn. Opgelet: Hoe dichter en zwaarder de stof, hoe dikker het rolgordijn is wanneer het wordt opgerold.

De selectie stoffen is enorm. Het is raadzaam om de kleur van het rolgordijn aan te passen aan het ontwerp van de kamer. Als het vrij discreet op de achtergrond moet blijven, is neutraal wit een goed alternatief. Afhankelijk van de plaats van gebruik, kan de stof gecoat worden. In de badkamer, zodat het waterafstotend is. In de slaapkamer, zodat het ondoorzichtig is.

Overigens: de huiselijke variant van het klassieke rolgordijn is het vouw- of vouwgordijn. Het wordt bediend met een zijdelingse trekbeweging en vouwt in zachte decoratieve plooien wanneer het wordt opgetrokken. Hierdoor lijkt het meer op een gordijn en wordt de kamer gezelliger.

4. rolluik: geschikt voor bijna elke raamvorm

Amerikaanse shutters zijn al een paar jaar erg in de mode en zorgen voor een vakantiegevoel in uw eigen huis. Het zijn in feite binnenluiken met of zonder een verticale duwstang. Zij zijn verkrijgbaar in verschillende lamelbreedtes en regelen de lichtinval en oorspronkelijk ook de luchttoevoer in binnenruimten.

Afhankelijk van het soort hout en de kleur kunt u de kamer een heel andere sfeer geven: Donker hout onderstreept uitstekend de exotische koloniale stijl. Lichte houtsoorten creëren een mediterrane look. Ze zijn wit geschilderd en doen denken aan de stijlvolle vakantiehuizen op Long Island.

Luiken zijn geschikt voor bijna elke raamvorm, zelfs ronde, schuine of driehoekige ramen kunnen er heel elegant mee worden aangekleed. Als ze van vinyl zijn, bieden ze een aantrekkelijke oplossing voor raambekleding in vochtige ruimten.

Andere mogelijke toepassingen: Ze kunnen ook uitstekend dienen als scheidingswand of als deur voor een inloopkast.

5. schuifgordijnen: potentiële ruimteverdelers

Bij schuifgordijnen dienen flinterdunne verticale stoffen panelen als bescherming tegen de zon en ongewenste blikken. Vooral brede raamfronten hebben baat bij hun puristische uitstraling, omdat een andere vorm van decoratie er daar al gauw volumineus en rommelig uitziet.

Schuifgordijnen worden met klittenband aan een railsysteem bevestigd. De vloerlange stoffen panelen, die in verschillende breedtes verkrijgbaar zijn, zijn aan de onderzoom verzwaard zodat zij soepel naar beneden hangen. Aangezien meerdere panelen achter en naast elkaar kunnen worden gemonteerd, zijn er tal van combinaties mogelijk wat betreft stoffen en kleuren.

Afhankelijk van de coating zijn ze vuilafstotend of afwasbaar. Gevarieerde kleur- en materiaalcombinaties of in het oog springende patronen doen de strengheid van dit systeem teniet. Uitgestanste motieven zorgen voor een prachtig spel van licht en schaduw.

Nog een highlight: schuifgordijnen kunnen ook uitstekend worden gebruikt als ruimteverdeler of ter vervanging van kastdeuren.

6. plisségordijn: accordeon voor het raam

Het plisségordijn is een echte allrounder – het biedt privacy en zonwering en kan desgewenst dankzij het railsysteem ook alleen afzonderlijke delen van het raam bedekken. Het wordt op de millimeter nauwkeurig op het raamkozijn of rechtstreeks op het vensterglas gemonteerd.

Als het stevig gespannen is, kan het van beide kanten worden bediend, d.w.z. van boven en van onder. Daarbij kunnen de plooien net zo ver uit elkaar getrokken worden als gewenst, als een accordeon.

Bijzonder charmant: deze techniek maakt het ook mogelijk verschillende stoffen te combineren. Zo kunnen bijvoorbeeld een doorschijnende en een verduisterende stof samen worden gespannen. Afhankelijk van uw behoeften en het tijdstip van de dag komt er meer of minder daglicht in de kamer. Twee verschillende kleuren kunnen ook worden gecombineerd, zodat het raam kan worden geaccentueerd in overeenstemming met het kleurenschema in de kamer.

Nog een pluspunt: zelfs bij moeilijke raamvormen, bijvoorbeeld driehoeken of rondbogen, kan het plisségordijn perfect worden aangebracht.

Energiebesparende tip: Bij zogenaamde honingraat plisségordijnen bestaan de plooien uit luchtkamers die de warmte in de kamer houden en zo verwarmingskosten kunnen besparen.