Elektrische boilers

Elektrische boilers worden steeds populairder. Als je overweegt een nieuwe boiler aan te schaffen, denk je er misschien aan om over te stappen van gas naar elektrisch. Er zijn veel voordelen van een elektrische boiler ten opzichte van een gasgestookte boiler. In dit artikel bespreken we deze voordelen en hoe een elektrische boiler zich verhoudt tot een op gas. Ook zetten we een paar nadelen van elektrische boilers op een rijtje of waarom dit type model misschien niet handig voor jou is.

Voordelen van een elektrische versus gasboiler

Elektrische boilers zijn goedkoper, efficiënter, flexibeler en veiliger in gebruik dan modellen op gas. Deze voordelen maken een elektrische unit het waard om in te investeren. Als je op het punt staat een elektrische boiler te kopen in plaats van een boiler op gas, volgen hier enkele voordelen.

Lagere initiële kosten en langere levensduur

Elektrische modellen zijn goedkoper als je de initiële kosten van een elektrische boiler vergelijkt met die op gas. Dus wanneer je een krapper budget hebt, is een elektrisch model wellicht meer geschikt voor jou. Goedkoper betekent niet noodzakelijkerwijs een lagere kwaliteit, elektrische boilers gaan ook een paar jaar langer mee dan hun tegenhangers op gas.

Boilers op gas hebben een levensduur van ongeveer 8-12 jaar. Aan de andere kant hebben elektrische boilers een levensduur van 12-15 jaar. Bij het beslissen welk type boiler je wil aanschaffen, is een belangrijke factor de beschikbare of toegankelijke stroombron van jouw huis.

Elektrische boilers versus gas boilers

Tegenwoordig hebben bijna alle huizen een elektriciteitsaansluiting. Daarom zal het niet moeilijk zijn om een ​​extra elektrische leiding toe te voegen voor een elektrische boiler. Dat kan echter niet gezegd worden van een woning zonder gas. Als jouw huis geen reeds bestaande gasleiding heeft, heb je veel meer tijd en geld nodig voordat een gasgestookte boiler je van warm water kan voorzien.

Flexibiliteit, installatiegemak en bediening

Elektrische boilers hebben een uitgebreid assortiment maten waaruit je kunt kiezen. Deze waterverwarming eenheden kunnen ook vaak kleiner zijn dan hun tegenhangers op gas. Vanwege hun verscheidenheid kan het gemakkelijker zijn om er een te vinden die precies past bij jouw behoeften, afhankelijk van de ruimte- en water verwarming behoeften.

Energiezuinige werking

Een elektrische boiler doet zijn werk door verwarmingsstaven in het midden van een tank te verwarmen om het water eromheen te verwarmen. Daarom wordt er geen energie verspild, aangezien alle warmte die door de verwarmingsstaven wordt geproduceerd, naar buiten gaat in het water in de tank.

Aan de andere kant produceren gasgestookte boilers veel afvalwarmte omdat ze voornamelijk werken met een waakvlam die de tank van onderaf verwarmd. Dus in plaats van dat warmte rechtstreeks naar het water gaat, verspreidt veel zich in de lucht eromheen.

Veiliger en milieuvriendelijker

Boilers op gas gebruiken een constant brandende waakvlam en aardgas of propaan als brandstofbronnen. Deze creëren de risico’s van mogelijke gaslekken en brandgevaar. Elektrische boilers zijn wat dat betreft veel veiliger in gebruik omdat ze niet de gevaren van een gasboiler met zich meebrengen. Dat zorgt voor minder zorgen voor iedereen in huis.

Elektrische boilers werken ook schoner, omdat ze geen gassen uitstoten die kunnen bijdragen aan luchtverontreiniging. Er zijn ook opties voor schonere elektriciteitsbronnen. Je kunt contact opnemen met jouw energieleverancier voor informatie over waar je energieleveranciers op wind- of zonne-energie kunt vinden. Je kunt ook jouw eigen elektriciteitsbron creëren met windturbines of zonnepanelen voor thuis. Met de besproken voordelen van een elektrische boiler, zijn er enkele situaties waarin een elektrische boiler misschien geen verstandige keuze is.

Elektrische boilers en gas boilers

De huidige gasgestookte boiler werkt goed

Over het algemeen zal aardgas goedkoper zijn dan elektriciteit. Daarom zal het goedkoper zijn om een ​​boiler op gas te gebruiken. Als jouw gasboiler nog wat nieuw is, goed functioneert en het einde van de geschatte levensduur nog niet nadert, is het beter om de bestaande boiler voorlopig te behouden. Kies er alleen voor om over te schakelen van gas naar elektrisch als je het budget hebt en jouw huidige gasgestookte unit lang genoeg heeft gewerkt om de kosten te compenseren, maar voordat er zich een noodsituatie voordoet.

Hoewel ze energiezuiniger zijn dan gas, hebben elektrische verwarmingstoestellen meer tijd nodig om water op te warmen. Elektrische modellen hebben ook langere hersteltijden. Dus als jouw huishouden een zeer grote vraag heeft naar warm water dat snel moet worden geleverd, kan een elektrische unit mogelijk niet in de behoefte voorzien. Als compromis kun je kiezen voor een hybride model met elektriciteit als primaire energiebron, maar met een gasboiler als back-up. 

Een elektrische boiler heeft veel voordelen ten opzichte van een gasboiler: energiezuinigheid, kosten vooraf, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Ze zijn dus de optie waar je voor moet kiezen als je op zoek moet gaan naar een nieuwe boiler.

Lees ook: Hoe maak je je woning duurzamer?