Een grote deens ovale eettafel van mangohout in het midden van de kamer, een prachtig dressoir van mangohout voor je mooiste servies of een robuuste mangohouten boekenkast voor al je favoriete boeken, mangohout is verkrijgbaar in tal van vormen. Maar voordat een meubel van deze populaire houtsoort jouw woning bereikt, heeft het al een hele weg afgelegd. Mangohout groeit namelijk niet in Nederland, maar in het verre India waar het zich helemaal thuis voelt door het tropische klimaat daar. Benieuwd naar wat er allemaal gebeurt tussen het planten van het zaadje en het ontvangen van een meubel? In dit blog leggen we het uit.

De oorsprong van mangohout

We gaan zo’n vijftien jaar terug in de tijd. Dat is namelijk het moment waarop het productieproces van jouw spiksplinternieuwe mangohouten meubel begon. Net zoals alle planten begon het allemaal met een zaadje. Dat zaadje werd in het tropische India geplant waar het uitgroeide tot een forse mangoboom die in eerste instantie gebruikt werd voor het telen van mango’s. Maar toen de boom niet genoeg vruchten meer leverde – wat meestal na ongeveer vijftien jaar het geval is – was hij niet interessant meer voor de mangoboer en werd hij gekapt. Vervolgens werd hij vervoerd naar een partij die wel interesse had in de boom: de meubelfabrikanten. Mangohout is dus een restproduct en daarom super duurzaam.

Productieproces

Zodra de planken aankomen bij de meubelfabrieken worden ze eerst teruggedroogd en gekeurd op kleur en bruikbaarheid. Zoals je misschien wel eens gezien hebt, zijn meubels van mangohout verre van egaal gekleurd (wat juist de charme is van mangohout). De keuring zorgt er enkel voor dat er geen planken compleet uit de toon vallen. Vervolgens worden er stoere zwarte metalen details aan toegevoegd en worden de meubels behandeld met beits of olie en een bijenwas zodat ze makkelijk schoon te maken zijn wanneer er viezigheid op de meubels terecht komt. Wanneer de meubels klaar zijn, worden ze in containers geladen en verruilen ze het tropische India voor het (meestal) koude Nederland. Vanaf Rotterdam worden de meubels vervolgens vervoerd naar de Nederlandse magazijnen. Dus schaf je bijvoorbeeld een ronde tafel van mangohout aan, dan weet je nu dat het meubel al de nodige kilometers heeft afgelegd.