besparen van energie

Mensen beginnen steeds vaker in te zien dat het zo niet verder kan met betrekking tot het klimaat. Steeds meer mensen proberen dan ook hun steentje bij te dragen aan het veranderen van de situatie. Alle beetjes helpen. Een goede manier om mee te beginnen is door te besparen op energie in huis. Hier zijn talloze manieren voor. Hieronder leest u een aantal tips over het besparen van energie in eigen huis. Buiten dat dit goed is voor het klimaat is het ook nog eens goed voor uw eigen portemonnee.

Verlichting in huis

Een van de makkelijkste manieren die huishoudens kunnen ondernemen om energie te besparen is het overstappen naar LED-verlichting. LED-verlichting is simpelweg de meest energiezuinige verlichting die er te verkrijgen is. Led lampen zijn tot wel 90% zuiniger dan gloeilampen en ook een stuk zuiniger dan spaarlampen. Ze zijn wat duurder in de aanschaf, maar dit haal je er eenvoudig uit door de zuinigheid van de lampen. Dus zelfs als uw verlichting goed werkt is het toch aan te raden om over te stappen naar LED-verlichting.

Energie besparen op apparatuur

In elk huis staat wel enige vorm van apparatuur, wat natuurlijk de nodige energie verbruikt. Toch zijn er manieren, waardoor je het energieverbruik van apparatuur enigszins kunt drukken. Oude huishoudelijke apparaten (ouder dan 15 jaar) kunt u beter vervangen. Deze apparaten verbruiken namelijk enorm veel energie. Vaak is het zelfs voordeliger om ze te vervangen voor zuinigere apparaten (let op het energielabel), doordat het stroomverbruik veel minder wordt.

Een andere manier om te besparen op apparatuur is door het verminderen van de tijd dat de apparaten op stand-by staan. Wanneer een apparaat op de stand-by stand staat, wordt er nog steeds stroom verbruikt. Schakel apparatuur daarom volledig uit als u het niet gebruikt.

Overstappen van energieleverancier

Een manier om energie te besparen, waar vaak overheen wordt gekeken is het overstappen naar een andere energieleverancier. Veel mensen zitten namelijk bij een energieleverancier die voor hen helemaal niet het meest gunstig is. U kunt gemakkelijk energie vergelijken dit is binnen enkele minuten gedaan en het scheelt u een hoop geld op jaarbasis. Wanneer u elk jaar overstapt naar  een andere energieleverancier kan dit op jaarbasis wel 450 euro besparen. Met dit geld kunt u een hoop leuke dingen doen.  

Extra tips

Hieronder nog een aantal extra tips om te besparen op energie in huis:

  • Zorg voor goede isolatie.
  • Let goed op energielabels.
  • Houd de deur van de oven tijdens het bereiden zo veel mogelijk dicht.
  • Neem zonnepanelen.

Door alle bovenstaande tips toe te passen kunt u een hoop geld besparen. Zo kunt u dit bijvoorbeeld uitgeven aan de inrichting van uw woning.