Het is erg belangrijk dat je je houten meubels goed onderhoud. Hout is een natuurproduct en daardoor aan allerlei invloeden onderhevig en zal het blijven werken, waardoor bijvoorbeeld kleurverschillen kunnen ontstaan. Of het nu om een houten industriële vitrinekast of om een houten tuinset gaat, ze hebben allemaal onderhoud nodig. De ene houtsoort wat meer dan de andere.
Massieve houten meubels
Massieve houten meubelen heb je in verschillende varianten, maar moeten bijna allemaal twee weken na levering opnieuw in de olie gezet worden. Deze breng je met een droge doek aan, waarna je de olie enkele minuten laat intrekken. Hierna kun je het met een schone doek nawrijven. Moet je het hout schoonmaken, doe dit dan met een licht vochtige doek.
Zet kersenhouten meubelen geregeld in de zon
Om de natuurlijke roodbruine kleur van een kersenhouten meubel te behouden, moet dit meubel minimaal twee tot drie keer per jaar minimaal drie weken in het zonlicht staan. Dit kan natuurlijk gewoon binnen, waarna je het meubel behandelt met olie, het liefst met structuurolie.
Onbehandelde houten meubelen
Structuurolie beschermt houten meubelen tegen warmte, vocht en vlekken en het is zeer geschikt voor de verzorging van houten meubelen met een was- of olielaag. Door structuurolie krijgt een meubel weer een natuurlijke, matte olie achtige uitstraling. Het bestaat uit een mix van verschillende oliën, oplosmiddelen en andere toevoegingen. Ook onbewerkt hout kan hiermee beschermd worden, omdat het bijna niet opkleurt.
Gelakte meubelen
Als je houten gelakte meubelen hebt, kun je het beste Elite meubelpolish gebruiken. Dit is een product op waterbasis dat het hout voedt, opfrist en onderhoud. Daarnaast werkt het middel licht polijstend, waardoor de laklaag weer geëgaliseerd wordt en kleine beschadigingen en krasjes verdwijnen. Je krijgt de diepe zijdeglans terug, zonder dat er een vettige laag ontstaat.
Houtzeep voor onbehandelde binnenmeubelen
Houtzeep beschermt, reinigt en voedt onbehandelde houten meubelen. De zeep is gemaakt van natuurlijke oliën en wassen. Deze zeep is echter alleen te gebruiken op onbehandelde binnenmeubelen, voor buitenmeubelen zijn andere producten noodzakelijk.
Koloniale meubelen
Koloniale meubelen zijn vaak op een ambachtelijke wijze vervaardigd en afgewerkt met een waslaag. Hierdoor zijn vlekken en bijvoorbeeld vingerafdrukken goed zichtbaar. Als je zo’n meubel nieuw koopt, dan oogt het nog strak en steriel, maar hoe langer het gebruikt wordt, hoe mooier het eruit gaat zien. Aangezien een koloniaal meubel meestal is vervaardigd van massief hout, dat in de buitenlucht is gedroogd, is de kans op kromtrekken en krimpscheuren aanwezig. Deze geven het meubel de authentieke uitstraling die mensen zoeken bij koloniale meubelen. Hierdoor hebben dit soort meubelen het minste onderhoud nodig.