je slaapkamer koel houden

Hitte kan heftig. Het maakt het moeilijk om te werken, vermindert onze productiviteit en zelfs slapen is moeilijk. En als je in een kleine kamer woont of werkt die veel sneller opwarmt en waar de luchtcirculatie beduidend slechter is dan in grote ruimtes, wordt de zomer een echte uitdaging. Met de zomer voor de deur leek het ons daarom een goed idee om met tips te komen hoe je je slaapkamer in de zomer koel kunt krijgen… en houden!

Sluit overdag de gordijnen

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je de gordijnen dicht moet doen als je je kamer probeert af te koelen. Als je in de zomer de gordijnen open laat, betekent dit dat de zon toegang heeft tot de kamer. Het is dus belangrijk om de gordijnen of jaloezieën overdag gesloten te laten om de zon te blokkeren. Als het raam veel direct zonlicht opvangt, zal het gebruik van donkere of verduisterende gordijnen voorkomen dat de stralen de kamer verhitten tijdens de uren dat de zon het meest actief is. 

Open de ramen en binnendeuren ’s nachts

Behalve dat je de gordijnen overdag sluit, moet je deze ook ’s nachts openen. ’s Nachts is de zon weg en kun je genieten van de koele nacht bries, maar niet als de gordijnen dicht zijn. Zet dus altijd ’s nachts de ramen en binnendeuren in je huis open. Door de ramen te openen, kun je ook een windje creëren die de kamer met koele lucht zal vullen.

Het heeft een voordeel om de deuren die de keuken met de rest van het huis verbinden gedurende de dag af te sluiten, indien mogelijk, aangezien de hete lucht van het koken door het hele huis zal worden gedragen. Je moet ook de deur of het raam openen die de keuken met buiten verbindt om de hete lucht af te voeren. Je kunt ’s nachts de deuren en ramen openzetten, zodat de koelere lucht vrijelijk van kamer naar kamer kan stromen.

je slaapkamer koel houden zonder airco

Plaats ijs of koud water voor een ventilator

Een andere handige tip is om koud water of ijs voor een ventilator te plaatsen terwijl deze aan staat. Hierdoor blaast de ventilator de koelte van het water of ijs rond, waardoor je kamer koeler wordt. Het is het beste om de deur en ramen te sluiten wanneer je dit doet, om de koele lucht binnen te houden.

Pas de plafondventilator aan 

Je kunt ook de instellingen van uw plafondventilator aanpassen aan het seizoen. Wist je dat plafondventilatoren twee standen hebben? Afhankelijk van de manier waarop de bladen draaien, kunnen ze een briesje creëren of de warme lucht naar beneden duwen, hete lucht gaat namelijk altijd omhoog. Je kunt er dus voor zorgen dat het in de zomer een briesje creëert en in de winter warme lucht naar beneden dwingt. Het moet in de zomer tegen de klok in draaien en in de winter met de klok mee. Zorg ervoor dat je de juiste instelling hebt ingeschakeld, zodat je de kamer verkoelt in plaats van opwarmt.

Slaap laag

Door het principe van opstijgende warme lucht is de lucht aan de grond minder heet dan aan het plafond. Je kunt je bed demonteren en het matras op de grond leggen of een nacht zonder matras proberen en kijken of het verschil maakt. Tijdens warmere dagen kun je ook op de vloer slapen als je ondergrond uit tegels bestaat. Dit is een goede manier om de hitte tegen te gaan. Tegels voelen meestal koel aan en zullen het slapen comfortabeler maken.

Laat de nachtlucht binnen

Er is niets natuurlijker en koeler dan nachtlucht. Je kunt profiteren van de nachtlucht en de ramen of een deur te openen. Als het regent, kun je de ramen voldoende openen om de koele lucht binnen te laten, maar niet om de regen binnen te laten.  Zet je raam open zodra de temperatuur buiten daalt. Zet in feite alle ramen in het huis open om het ’s nachts af te laten koelen en laat een windje toe. Sluit ze de volgende ochtend wanneer de lucht weer opwarmt!

Tips om je slaapkamer koel te houden zonder airco

Verwissel al je gloeilampen en TL-lampen voor LED

Alle elektronische apparatuur straalt warmte uit, ook gloeilampen. Met deze lampen aan is het misschien moeilijk om een ​​kamer overdag koel te houden. Dit draagt ​​bij aan de temperatuur van je kamer. Led-verlichting daarentegen blijft koel. Als bonus zijn ze energiezuiniger, dus je bespaart op de energierekening. Als je niet al je gloeilampen kunt vervangen, kun je voorlopig je lichten uithouden en het natuurlijke daglicht rondom je huis gebruiken. Dan kun je ’s avonds de lichten aandoen. Dit vermindert ook de hoeveelheid energie die je verbruikt.