raamdecoratie

Er zijn zo ontzettend veel keuzes die je moet maken als je je huis gaat inrichten. Zo moet je nadenken over vormen, maten, materialen en kleuren als je raamdecoratie uit gaat kiezen. Niet alleen bepaald dit namelijk hoe je interieur eruit gaat zien, maar ook de mate van lichtinval, privacy en hoe de raamdecoratie er van buiten uitziet. Met andere woorden: raamdecoratie heeft grote invloed op de sfeer in de ruimte. Lees verder voor de antwoorden op al je vragen met betrekking tot raamdecoratie.

Raamdecoratie als isolator

Ramen kunnen veel kou door laten en je zult er misschien niet als eerste aan denken, maar houdt bij het kiezen van je raamdecoratie dan ook rekening met de isolatie en hoe deze wordt bevestigd. Het werkt namelijk goed om een laagje lucht te creëren tussen de ruit en de raambekleding. Dit kan met een rolgordijn systeem met zijgeleiding. Ook gordijnen hebben dit effect, maar moeten dan wel helemaal afgesloten zijn en van een dikke stof zijn gemaakt. Gordijnen die een extra isolatie waarde hebben zijn dubbele plissé gordijnen, de stof hiervan vormt zeshoekige buisjes boven elkaar. 

Zorg dat je budget aansluit bij je wensen

Het is natuurlijk belangrijk te weten welk budget je hebt te besteden. Bedenk dus eerst wat je wil en wat je er ongeveer aan uit wil geven. Misschien kom je er namelijk wel achter dat je wensen niet bij je budget passen. Je kunt allerlei verschillende soorten raamdecoratie vinden, voor allerlei verschillende prijzen. Laat je dus niet meteen uit het veld slaan als de eerste resultaten van het zoeken niet direct opleveren wat je hoopte. 

Kies voor kleur

De meeste mensen kiezen bij raamdecoratie nog altijd voor een vrij neutrale kleur zoals wit, grijs, zwart of crème, alleen bij gordijnen durven mensen nog wel eens af te wijken. Echter, net als met gekleurde meubels, kozijn of muren, kan gekleurde raamdecoratie juist meer karakter geven aan de ruimte. Meestal neemt een raam een behoorlijke oppervlakte in beslag en dus de raamdecoratie ook, waardoor je daarmee heel erg de sfeer in de ruimte kunt bepalen. 

Licht buiten laten

Er zijn veel mensen die alleen goed slapen als het helemaal donker is in de kamer, als dat zo is, dan sluit je al meteen een aantal soorten raamdecoratie uit voor je slaapkamer. Bedenk echter dat combinaties mogelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn combineren met jaloezieën, waardoor je slaapkamer een fijne sfeer uitstraalt, maar het ook totaal donker gemaakt kan worden.