je bloembollen planten

Zodra de lente opkomt schieten de bollen uit de grond en dat zorgt direct voor sfeer. Van een goed geplant bollenveld heb je dan ook lange tijd veel plezier. Het lijkt vrij simpel om dit te realiseren. Je stopt wat bollen in de grond en groeien maar. Toch is het voor veel mensen een grote uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Hoe kun je het beste bollen planten en wanneer is het de beste tijd? Wij leggen je dit graag uit.

wanneer bloembollen planten

Hoe kun je het beste bloembollen planten?

Veel bloembollen zullen prima gaan groeien zodra ze in de grond worden gestopt. Om nog meer plezier van je bloembollen te hebben, raden we toch aan om de onderstaande stappen te volgen. Deze stappen zorgen voor een betere en langere bloei.

Stap 1: Woel de aarde in zijn geheel goed om en voeg hier universele potgrond aan toe

Stap 2: Met behulp van een speciale bollenplanter kun je makkelijk een gat maken. Als je dit met de hand doet, graaf deze dan tweemaal de lengte van de bloembol in. Afwijkend hierbij zijn begonia’s en dahlia’s. Deze bloembollen dienen vlak onder de grond geplant te worden.

Stap 3: Zodra dit klaar is kan de bol in het gat gestopt worden. Het gat dient vervolgens zachtjes aangedrukt te worden. Doe dit niet te hard aangezien de bol makkelijk moet kunnen groeien.

Stap 4: De bloembollen zijn nu geplant en dienen genoeg water te krijgen. Zorg er dus voor dat elke bol genoeg water krijgt.

Stap 5: Het voltooien van de laatste stap kan niet meer misgaan. Geef de bollen de tijd en af en toe wat water. Na enkele weken/maanden kan er begonnen worden met genieten.

de bloembollen planten

Wanneer bloembollen planten?

Elke bloembol heeft een specifieke periode wanneer hij het beste geplant kan worden. Wanneer je je bloembollen moet planten is dus erg afhankelijk van de bloembol die gekozen wordt.

Bij bloembollen planten dient er een belangrijk onderscheid gemaakt te worden tussen voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers. De zomerbloeiers worden vaak knollen genoemd, omdat deze ook iets verschillen van bouw.

bloembollen planten

Voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar planten

Voorjaarsbloeiers zijn het beste te planten in het najaar. Houdt er rekening mee dat je dit het beste doet voor de eerste vorst. De grond is dan het best geschikt voor deze voorjaarsbloeiers. Deze bloembollen planten we dus in de maanden september, oktober en november. Indien het nog niet gevroren heeft is december ook nog een optie. Voor het planten van de zomerbloeiers moet je nog beter opletten wanneer ze geplant moeten worden. Zomerbloeiers vinden het namelijk niet fijn als het nog gaat vriezen, nadat ze geplant zijn. Uiterlijk eind mei moet je deze bloembollen planten. Liever worden ze eerder geplant, omdat ze dan nog meer tijd hebben om uit te groeien. Als het nog steeds vriest is dit echter geen optie.

Op vrijwel elk etiket van een bloembol is terug te vinden of deze een voorjaarsbloeier of zomerbloeier is. Ook de periode waarin de bol gaat bloeien staat hier meestal op vermeld.